Claudiu Năsui, deputat USR, anunță cinci măsuri pe care statul trebuie să le ia pentru a diminua efectele CoVid-19 asupra economiei României: Deputatul avertizează că guvernul trebuie să iasă din mentalitatea potrivit căreia ”avem de toate, suntem complet pregătiți” și să își asume niște măsuri de prevenire a crizei la care suntem expuși.
Năsui: ”CNAS trebuie să plătească concediile medicale ale tuturor angajaților care intră în concediu medical în avans. CNAS este deja sub obligația să facă asta, dar este faimos pentru întârzierile exagerate cu care decontează aceste sume către întreprinderi. Practic, firma plătește concediile medicale, după care trebuie să aștepte să i se deconteze banii de la CNAS. Criza fiind gravă, ar trebui să plătească direct CNAS pentru aceste concedii medicale”.
În al doilea rând, deputatul atrage atenția că dacă atunci când mediul privat crește, statul câștigă, atunci când mediul privat suferă, ar trebui statul să ajute prin forma de credit fiscal pentru pierderile cauzate de CoVid-19. Povara economică cauzată de CoVid-19 nu trebuie să rămână doar asupra mediului privat.
În al treilea rând, Năsui declară că statul trebuie să prelungească perioadele în care se pot plăti impozitele astfel încât mediul privat să nu fie strâns cu ușa între plățile uzuale pe care trebuie să le facă (furnizori, salarii, rate bancare etc.) și plata impozitelor.
A patra idee se referă la multele măsuri preventive anti-coronavirus pe care întreprinderile ar putea să le implementeze (de exemplu munca de acasă acolo unde se poate). Pentru a încuraja aceste măsuri, deputatul încurajează o schemă de facilități fiscale care să încurajeze prevenția la locul de muncă. Nu în ultimul rând, Năsui declară că. ”pentru a face toate măsurile de mai sus, trebuie să facem din combaterea epidemiei de coronavirus o prioritate bugetară. Concret, trebuie să oprim toate creșterile de cheltuieli în afară de cele legate de coronavirus. Epidemia aceasta va avea efecte. Este în puterea statului să atenueze costurile asupra economiei și să ușureze povara asupra mediului privat”.