De Ziua Iei, sărbătorită pe 24 iunie, Bucureștiul va fi gazda unui festival care va cuprinde o expoziție de ii și costume populare, fotografii istorice, proiecții și ateliere creative pentru copii, o șezătoare autentică urbană și parada modei (reinterpretarea iei în estetica streetwear).
IEsc @ CREART, eveniment ce are loc în perioada 23-25 iunie, în Piața Alexandru Lahovari nr. 7, la CREART – Grădina cu Filme, debutează cu o expoziție de patrimoniu etnografic, „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, marca Art Safari, care va avea în prim plan ia românească, inspirația și simbolurile sale.
Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 23 iunie, de la ora 18:00, și va fi urmat de o prezentare de modă care își propune reinterpretarea IEI în estetica streetwear și de proiecția unui scurtmetraj documentar realizat de Ministerul Culturii. În cadrul prezentării de modă, publicul va putea admira colecțiile „Endless Dress” și „Romanian Dress” semnate de Alina Gurguța.
Pentru a sărbători atât Ziua Sânzienelor, cât și Ziua Iei, figura feminină a ansamblului statuii lui Alexandru Lahovary (1901) de Antonin Mercier va fi împodobită în cadrul festivalului. Aceasta va purta mânecile iei cu altiță, iar pe cap, o coroniță din flori de sânziene.
Sâmbătă, de la ora 20:00, va avea loc și o șezătoare autentică în inima orașului. Obiceiul strămoșesc își recapătă treptat valoarea de odinioară, iar femeile și bărbații sunt invitați să se întâlnească să țeasă manual pânza de casă și să coasă cămăși tradiționale. Mariana și Gheorghiță Neacșu, cei care vor susține șezătoarea, au început să deslușească misterele pânzei de casă în urma cu nouă ani, iar de atunci războiul de țesut al bunicilor a renăscut în atelierul lor și a dat viață la mii de metri de pânză de bumbac, cânepă și in. Ani mai târziu, sute de cămăși tradiționale au fost cusute pe pânza lor, în toate colțurile lumii, la sate și la orașe, în țară și peste hotare.
Sâmbătă și duminică, 24 iunie și 25 iunie, vor avea loc tururi ghidate în expoziție, workshopuri despre „Meșteșugul artelor textile în decorarea IEI” (dedicate publicului peste 16 ani), ateliere creative pentru copii (6-12 ani) inspirate din simbolurile reprezentative pentru IE, prezentări de modă, proiecții documentare.
Atelierul creativ pentru copii, inspirat din simbolurile iei românești, este o ocazie pentru cei mici de a explora și de a se conecta cu tradițiile și cultura românească. Copiii vor colabora cu două artiste tinere pentru a crea propriile lor opere de artă bazate pe noile lor cunoștințe despre frumusețea și ingeniozitatea iei românești, dezvoltându-și abilitățile artistice și creativitatea.
De asemenea, pe tot parcursul festivalului IEsc, la Galeria CREART din Piața Alexandru Lahovari nr. 7 poate fi vizitată expoziția personală „Două într-una. O poveste…” a artistului, scenografului și arhitectului Octavian Neculai. Organizată de Primăria Capitalei, prin CREART și având-o curatoare pe Ana Daniela Sultana, instalația scenografică are ca punct de plecare „Noaptea de Sânziene” a lui Mircea Eliade.
Ziua IEI fost introdusă la finalul anului trecut în Patrimoniul UNESCO.
Evenimentul IEsc este organizat de Primăria Municipiului București prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, iar intrarea este liberă.
Programul complet poate fi accesat aici- https://www.creart.ro/iesc-gradina-cu-filme/–
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]
[…] De Ziua Iei, sărbătorită pe 24 iunie, Bucureștiul va fi gazda unui festival care va cuprinde o expoziție de ii și costume populare, fotografii istorice, proiecții și ateliere creative pentru copii, o șezătoare autentică urbană și parada modei (reinterpretarea iei în estetica streetwear). IEsc @ CREART, eveniment ce are loc în perioada 23-25 iunie, în […] Citeste mai mult […]