În ultima săptămână, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat 48 de percheziții, în cadrul unor dosare penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice, anunță IGPR. Au fost instituite măsuri asiguratorii în valoare de peste 9.000.000 de lei și au fost ridicate peste 260.000 de țigarete și aproape 4.000 de litri de alcool de contrabandă.
În perioada 17 – 23 martie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au efectuat 48 de percheziții domiciliare și au pus în aplicare 30 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracțiuni economice.
În cauzele penale instrumentate, faţă de 186 de persoane s-a dispus continuarea urmăririi penale, fiind luate măsuri preventive față de 17 dintre acestea (1 reținut și 16 sub control judiciar).
De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor bunuri, în valoare totală de 9.368.000 de lei, dintre care 2.856.500 de lei în numerar sau în cont bancar și au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de peste 600.000 de lei.
De asemenea, au fost ridicate, în vederea confiscării, 264.000 de ţigarete şi 3.866 de litri de alcool de contrabandă.
Exemplu: La data de 21 martie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov au desfășurat o acțiune în scopul destructurării unei grupări specializate în evaziune fiscală.
Pentru documentarea întregii activități infracționale, polițistii, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, au efectuat opt percheziții domiciliare și au condus la sediul poliție, pentru audieri, nouă persoane.
Din cercetări a reieșit că, în perioada mai 2014 – decembrie 2015, o societate controlată de patru persoane, cu vârste cuprinse între 39 și 41 de ani, și-ar fi înregistrat în contabilitate cheltuieli și servicii de publicitate fictive, furnizate de șase societăți de tip fantomă, iar în acest fel și-ar fi diminuat artificial obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.
Totodată cele șase societăți de tip fantomă, pentru a crea o imagine de legalitate și-ar fi înregistrat la rândul lor cheltuieli și servicii de la societăți comerciale din domeniul carburanților. Prejudiciul este estimat la 2.240.000 de euro. În urma administrării probatoriului, față de 4 persoane a fost luată măsura controlului judiciar.