La nivelul județelor unde sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, peste 3.500 de pompieri cu peste 600 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale.
În contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a avertizărilor de Cod Galben și Cod Portocaliu, ce prognozează ploi abundente, intensificări ale vântului și ninsori în mai multe zone din țară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea optima a unor potențialelor situaţii de urgenţă.
Astfel, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns, s-au dispus măsuri de activare a grupelor operative în cele 7 județe aflate sub incidența Codului Portocaliu (ISU Argeș, ISU Brașov, ISU Buzău, ISU Covasna, ISU Dâmbovița, ISU Prahova și ISU Vrancea) și asigurarea rezervei de personal care să completeze, la nevoie, echipajele de intervenție.
Totodată, în județele unde, din experiența anilor trecuți, există posibilitatea producerii inundațiilor sau fenomenului de zăpor, echipaje ISU monitorizează cursurile de apă pentru identificarea și eliminarea potențialelor stări de pericol pentru comunități.
Inspectoratele pentru situații de urgență cooperează permanent cu celelalte autorități locale, pentru a asigura protecția comunităților în cazul apariției efectelor de vreme rea.
O altă măsură dispusă de IGSU a fost verificarea și cunoaşterea situaţiei cu femeile gravide cu sarcina în 7-9 luni, a persoanelor care urmează tratament de dializă sau alte afecţiuni, pentru a putea fi asigurat transportul preventiv al acestora către unităţile medicale abilitate, în cazul manifestării ninsorilor semnificative și a viscolului puternic.
La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii sunt pregătiți să intervină cu cele 36 şenilate cu capacitate mărită de trecere, în sprijinul acestora putând fi solicitate alte 7 astfel de mijloace ale CNAIR, în baza protocolului de colaborare încheiat între instituția noastră și aceasta companie.
De asemenea, pentru misiunile de salvare pot fi utilizate 42 autospeciale pentru transport personal și victime multiple (ATPVM), 32 autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum și autospeciale de intervenție la incendii și autospeciale SMURD.
RECOMANDĂRI
Pentru siguranţa cetăţenilor, recomandăm evitarea pornirii la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
Este important să se urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale.
Evoluția situației din teren este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.