Conform raportării Direcției de Sănătate Publică, astăzi la ora 15:00, în centrele de carantină din județul Ilfov erau cazate 142 de persoane. În ceea ce privește persoanele izolate și monitorizate la domiciliu, acestea sunt în număr de 980.
În ultimele 24 de ore, structurile abilitate ale Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu polițiști locali, au desfășurat în sistem integrat 36 de misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2. Peste 508 forțe de ordine au verificat 2.284 de persoane cu privire la respectarea măsurilor de izolare și 73 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de urgență. În urma acestor verificări, având în vedere faptul că nu toate persoanele au respectat condițiile impuse de lege, au fost aplicate 44 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 51.850 lei. Nu a fost întocmit niciun dosar penal în contextul pandemiei COVID-19, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod Penal.
În același interval de timp, jandarmii ilfoveni au verificat în teritoriu respectarea prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, aplicând 6 sancțiuni contravenționale în cuantum de 10.000 lei.
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică, continuă să acționeze în teren atât pentru asigurarea respectării restricțiilor de circulație impuse prin ordonanțele militare, cât și pentru prevenirea și combaterea criminalității.
Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov au efectuat misiuni pentru transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu SARS-COV-2 la unități spitalicești, transportul persoanelor care au intrat în România către locațiile stabilite pentru izolare/carantină de la nivelul județului Ilfov, respectiv către limita de județ pentru a fi preluate de echipajele din județele limitrofe, misiuni pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport. Subliniem faptul că ISU București-Ilfov asigură inclusiv suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), anunțăInstituția Prefectului Județului Ilfov.
*****
REAMINTIM cetățenilor faptul că ordonanțele militare, precum și alte documente oficiale emise în contextul pandemiei COVID-19, pot fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ și pe platforma www.stirioficiale.ro, în secțiunea Hotărâri și legislație.
Pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) și situația la nivel global, poate fi accesată pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.
Pentru recomandări și alte informații, puteți apela linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.
*****
Ne apropiem de data de 14 mai, dată la care se încheie starea de urgență decretată în România. Nu trebuie să ne relaxăm prematur, ci să menținem același comportament adecvat restricțiilor impuse de autorități prin ordonanțele militare în vigoare.
Începând cu 15 mai a.c., va trebui să menținem o stare de alertă în ceea ce privește măsurile implementate în vederea combaterii răspândirii pandemiei COVID-19. Relaxarea acestor măsuri va fi graduală, în funcție de dinamica epidemiologică înregistrată la nivel național. Din acest motiv, este foarte important să continuăm să respectăm cu strictețe măsurile de igienă și de asemenea, măsurile mai severe sau mai lejere de distanțare socială recomandate în această perioadă. Virusul nu va dispărea odată cu finalul stării de urgență, iar reducerea la minimum a riscului de expunere este cea mai eficientă cale de a ține sub control răspândirea pandemiei.
NU UITAȚI: suntem toți parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim, de aceea trebuie să rămânem în continuare solidari și responsabili! Rămâneți în casă pe toată perioada stării de urgență, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!