Consiliile Județene din Mehedinți, Maramureș, Tulcea sunt, cele mai puţin transparente asemenea instituții, reiese din analiza realizată în luna ianuarie de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) în legătură cu informațiile publicate din oficiu, conform Legii nr. 544/2001. Cele mai transparente CJ-uri par a fi Caraș-Severin, Alba, Ilfov, Ialomița, care au publicat pe site-uri cele mai multe documente cerute de lege.
MCPDC a realizat o primă centralizare a gradului de conformitate al celor 41 de Consilii Județene cu prevederile minimale din legislația transparenței referitoare la lista documentelor obligatorii a fi afișate pe pagina de internet.
La începutul anului 2016 mai bine de jumătate dintre Consiliile Județene nu au afișat în spațiul public documente referitoare la Lista cu categoriile de documente produse/gestionate conform legii, Bilanțul contabil pe anul 2014 sau Raportul periodic pe Legea 52/2003 pentru anul 2014. Iar 60 % dintre Consilii Județene nu au afișat lista achizițiilor publice pe anul 2015, document cerut în legislația specifică.
”Am remarcat în același timp și faptul că unele Consilii Județene au introdus pe site-ul lor o secțiune dedicată unui chestionar pentru feedback cum este cazul Consiliului Județean Bistrița Năsăud sau au o secțiune „Sibiul împreună” în Președintele CJ, Prefectul pot fi care pot fi contactați la Consiliul Județean Sibiu”, se arată într-un comunicat al MCPDC.
Demersul MCPDC are inclusiv rolul de a stimula toate autoritățile publice centrale și locale, nu numai să se conformeze legii, ci să adopte un comportament realmente deschis față de cetățeni, afișând informații relevante despre deciziile luate și bugetul executat.