Acasă Info Local ILFOVUL, ȚINTĂ A IMIGRANȚILOR

ILFOVUL, ȚINTĂ A IMIGRANȚILOR

DISTRIBUIȚI

imigranti 

Peste 100.000 de cetăţeni străini cu drept de şedere în România au fost înregistraţi în primul semestru al anului 2015, cei mai mulţi fiind în Capitală şi în judeţele Timiş, Iaşi, Cluj şi Ilfov, a anunţat, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Astfel, 107.716 de cetăţeni străini au avut drept de şedere în România, 59.716 provenind din state terţe şi 48.000 din state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) şi din Confederaţia Elveţiană.

IGI precizează că cetăţenii străini, în cea mai mare parte, preferă judeţele dezvoltate din punct de vedere economic, precum şi centrele universitare, majoritatea fiind în municipiul Bucureşti şi în judeţele Timiş, Iaşi, Cluj şi Ilfov. Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), educaţie, angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre, aproximativ 75 la sută din totalul străinilor având reglementată şederea într-unul din aceste scopuri. România îşi păstrează statutul de ţară ţintă pentru cetăţenii străini care imigrează cu consecvenţă în ţara noastră, cei mai mulţi străini înregistraţi din state terţe fiind din Moldova, Turcia şi China, iar din state membre UE, din Italia, Germania şi Franţa.

În ceea ce priveşte admisia în România, în perioada menţionată au fost primite 5.279 de solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate, au fost avizate favorabil 3.534, dintre care 2.199 de lungă şedere şi 1.335 de scurtă şedere. În aceeaşi perioadă, au fost emise 1.069 de avize de angajare/detaşare, pentru lucrători permanenţi, înalt calificaţi şi detaşaţi, iar 40 de străini au fost depistaţi în timp ce lucrau fără forme legale, fiind aplicate 105 amenzi în valoare de 249.101 lei (7.001 lei – străinilor depistaţi; 242.100 lei – angajatorilor). Totodată, în primele şase luni ale anului, 86 de cetăţeni străini au fost îndepărtaţi sub escortă, străinii returnaţi fiind depistaţi în 18 judeţe din România, majoritatea în Bucureşti, Arad şi Timiş.

De asemenea, 154 de persoane care nu au putut fi îndepărtate în termen de 24 de ore au fost luate în custodie publică, măsură dispusă, prin ordonanţă, de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Sursa citată mai precizează că au mai fost înregistrate şi 744 de cereri de azil, în creştere cu 12 la sută faţă de anul 2014, menţinându-se trendul multianual ascendent. Cei mai mulţi solicitanţi de azil provin din Siria, Afganistan şi Irak şi au fost soluţionate, în etapa administrativă, 691 de cereri, în 224 de cazuri acordându-se o formă de protecţie internaţională în România, 109 persoane primind statut de refugiat şi 115 protecţie subsidiară. Pe parcursul primului semestru, 177 persoane cu o formă de protecţie au beneficiat de programe de integrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here