Acasă Info Local Ilfovul trece la colectarea selectivă a deșeurilor

Ilfovul trece la colectarea selectivă a deșeurilor

DISTRIBUIȚI

Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor a fost dezbătut ieri, în prezența a aproape 200 de oameni: specialiști pe mediu, reprezentanți ai administrațiilor publice și cetățeni din Ilfov.

Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD) este un document de planificare strategică pentru gestionarea integrată a gunoiului, care a fost realizat de firma de consultanță Ramboll și care a fost avizat de experții Comisiei Europene, prin Jaspers.

Lucia Varga, fost ministru al Mediului, consilier al președintelui CJ Ilfov, Marian Petrache: “Hârtie, plastic, sticlă, biodeșeuri și reziduale (deseuri amestecate) se depun acum la groapa de gunoi. Trebuie să trecem la colectarea selectivă. Tot ce înseamnă deșeu reciclabil, hârtie, plastic, carton trebuie colectat separat, să ajungă la stațiile de sortare și apoi să le reutilizăm. Ce nu poate fi valorificat, ajunge la fabricile de ciment, pentru valorificarea energetică. Din 2023 începem să colectăm separat și biodeșeurile: resturi de mâncare, iarbă, crengi”.

”În Planul National de Gestiune a Deșeurilor, Municipiul București a prevăzut realizarea unui incinerator de deșeuri. Dar, din câte știm, Consiliul General al Municipiului București a aprobat locațiile pentru realizarea investiției în București. Până în prezent, noi nu am primit nici un fel de solicitare pentru a se realiza pe raza Județului Ilfov incineratorul. În momentul în care vom primi o astfel de solicitare, tot am auzit, ieri, pe unul dintre domnii primari ( … Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 n.r.) că va organiza un referendum pentru consultarea populației, dacă se va realiza pe teritoriul dumnealui incineratorul, poate ar fi bine să ne gândim să facem și noi un referendum, pe raza Ilfovului, să consultăm cetățenii dacă e oportună sau nu realizarea unei astfel de instalații în Ilfov”, a declarat Varga, potrivit București FM. Ea a mai spus că, dacă Municipiul București va construi un incinerator pe teritoriul său, Județul Ilfov va aduce o cantitate de deșeuri pentru incinerare, pe considerentul costurilor mai reduse.

Referitor la gropile de gunoi existente pe teritoriul județului Ilfov, Varga a spus că acestea trebuie folosite fără a produce un impact asupra sănătății populației. Dacă aceste instalații funcționează legal și sunt conforme, trebuie să le luăm în considerare.

Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor a fost pus în consultare publică în luna august 2019. După dezbaterea de azi, PJGD urmează să primească avizul de mediu și apoi va putea fi aprobat în ședința Consiliului Județean Ilfov.

Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD) poate fi consultat aici:

http://www.cjilfov.ro/upload2/Planul_judetean_de_gestionare_a_deseurilor_2019/PJGD_Ilfov_prima_form%C4%83_depus%C4%83_la_APM_Ilfov.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here