Acasă Politic În 2020 se lansează Programul Operațional pentru Sănătate

În 2020 se lansează Programul Operațional pentru Sănătate

DISTRIBUIȚI

Echipa de conducere a Ministerului Sănătății susține, într-un comunicat de presă, că și-a îndeplinit obiectivele propuse în primele două luni de la preluarea mandatului.

Astfel, în data de 8 decembrie a fost organizat cu succes examenul de intrare în Rezidențiat, au fost urgentate etapele pentru construirea spitalelor regionale și au fost găsite soluțiile pentru asigurarea salariilor personalului medical, plata restantă a concediilor medicale, decontarea la termenele legale de plată a medicamentelor și serviciilor spitalicești, asigurându- se astfel funcționarea sistemului de sănătate.

În 2019,  după 30 de ani concursul de intrarea în Rezidențiat  a fost unul european, în care toți cei care au obținut minim 60% din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, au intrat în pregătire. Un număr record de tineri rezidenți (peste 7.000), au fost repartizați pe specialități în zilele de 17, 18 și 19 decembrie. De asemenea, a modificat cadrul legal pentru liberalizarea concursului și lărgirea bazei de pregătire în toate unitățile acreditate, care respectă criteriile de pregătire – spitale județene, unități medicale private și unități medico- militare.

Mai mult, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, sub patronajul Primului ministru, a fost înființată  Comisia interministerială care a negociat cu producătorii și importatorii de medicamente, măsuri care  să ducă la evitarea discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente a pieței.

Au fost identificate soluții  pentru  revizuirea taxei Clawback (CB) și actualizarea cu inflația a bugetului pentru medicamente în ultimul trimestru al anului. MS a propus un memorandum asociațiilor producătorilor de medicamente care va fi semnat în curând.

Tot în această perioadă s-a trecut la implementarea programelor pentru depistarea precoce (screening) a bolilor cu cea mai mare incidență în rândul populației (cancer de col uterin, cancer de sân,  colorectal și  hepatite), ce beneficiază de o finanțare europeană importantă, de peste 100 milioane de euro.

Împreună cu Organizația Mondială a Sănătății s-a realizat un calendar comun pentru promovarea vaccinării în România. Primul pas este demararea vaccinării gratuite antiHPV, care va demara în luna ianuarie a anului 2020. Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20.000 de doze au fost distribuite direcțiilor de sănătate publică, împreună cu un ghid de informare. Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare. De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin.

Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

”Am respectat calendarul programului de guvernare. Am reușit să salvăm  o generație de specialiști prin organizarea cu succes a concursului de intrare în Rezidențiat, dar am gândit și o strategie pentru 2020 pe 6 axe prioritare cu acțiuni clare pentru primele 2 cauze de mortalitate în România, cancerul si bolile cardiovasculare, care vizează dezvoltarea medicinei preventive, a infrastructurii, păstrarea resursei umane în țară  și reînceperea proiectelor de cercetare medicală,  domeniu ignorat, dar care poate asigura soluții concrete în tratarea pacienților. Vrem să deschidem sistemul sanitar și să îl regândim european”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Împreună cu Organizația Mondială a Sănătății s-a realizat un calendar comun  pentru promovarea vaccinării în România. Primul pas este demararea vaccinării gratuite antiHPV, care va fi demarat în luna ianuarie a anului 2020. Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20.000 de doze au fost deja distribuite în direcțiile de sănătate publică, împreună cu un ghid de informare. Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare. De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin.

În această perioadă a mai fost lansată procedura pentru achiziția proiectului tehnic al spitalului regional Iași și s-au depus aplicațiile de finanțare pentru cele din Cluj și Craiova. Pentru spitalul din Iași s-a definitivat și etapa de contractare, urmând semnarea imediată a contractului de finanțare.

”Pentru anul 2020 vrem să  lansăm Programul Operațional pentru Sănătate, să deschidem linii de finanțare cu Banca Mondială,  BEI, BERD, cu reguli și criterii simplificate care vor asigura fonduri suplimentare pentru sistemul sanitar. Vom eficientiza programele de sănătate și vrem să dezvoltăm  medicina primară și să întărim politicile de sănătate publică”, a mai spus Victor Costache.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here