Orașul Vaslui a fost desemnat “Capitala Tineretului din România”, ediția 2025, care urmează să își desfășoare mandatul în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025. Decernarea a avut loc în cadrul Galei Tineretului din România, organizată la Târgu Jiu.
Conceptul orașului Vaslui – #întinerEȘTI este o mișcare inițiată de tineri, pe mai mulți ani, şi are ca scop principal sincronizarea şi tratarea, sub aceeași umbrelă, a intereselor mai multor categorii sociale din oraș. Programul de capitală va avea la bază ACCED: o denumire recentă pentru o mișcare recurentă în Vaslui, care a prins formă din nevoia tinerilor de a face din orașul lor și din județ un loc mai bun și plin de oportunități.
Programul ACCED este compus din cinci linii directoare generale, care au la bază cinci domenii de activitate de profesionalizare sau re-profesionalizare: A – antreprenorial, C – cultură, C – civico-politic, E – ecologie, D – digitalizare.
Premiul în valoare de 50.000 euro, câștigat de „Vaslui – Capitala Tineretului din România 2025”, este oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului, și reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse.
Orașul Ploiești a câștigat titlul ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2024, urmând să își desfășoare mandatul în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, cu programul ”Ploiești, Let’s PLAY” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth), structurat pe patru direcții de acțiune: crearea contextului de stare de bine, acțiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret și crearea de perspective pentru tineri.
Programul Capitala Tineretului din România este inițiat și coordonat de Comisia de Guvernanță pentru titlul de Capitala Tineretului din România formată din: Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și BCR.
Capitala Tineretului din România este un program-cadru de tineret, creat la nivel național, care funcționează pe principii similare cu cele ale Capitalei Europene a Tineretului (European Youth Capital). Programul permite organizațiilor de și pentru tineret să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă și ajută autoritățile locale să-i identifice problemele și să atragă investiții publice și private pentru rezolvarea acestora și dezvoltarea ecosistemelor de sprijin.
Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de ”Capitala Tineretului din România” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.
Programul ”Capitala Tineretului din România” este implementat în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Programul ”Capitala Tineretului din România”, aflat la cea de-a VIII-a ediție, oferă fiecărui oraș din România oportunitatea de a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete, timp de un an de zile, cu participarea activă a tinerilor.
Istoric
Programul ”Capitala Tineretului din România” s-a născut ca o moștenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Orașele purtătoare ale titlului ”Capitala Tineretului din România” au fost: Timișoara 2016-2017 (ediție pilot axată în jurul conceptului CHECK-OUT Timișoara / Ce Caut: Timișoara), Bacău 2017-2018 (COLOREAZĂ-ȚI GENERAȚIA), Baia Mare 2018-2019 (#Uturn), Iași 2019-2020 (#rlSeUP!), Constanța 2021-2022 (#ComeToSEAus), Târgu Jiu 2023 (#YouthURL). În anul 2024, Ploiești va fi Capitala Tineretului din România, sub conceptul ”Ploiești, Let’s PLAY”.
[…] Orașul Vaslui a fost desemnat “Capitala Tineretului din România”, ediția 2025, care urmează să își desfășoare mandatul în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025. Decernarea a avut loc în cadrul Galei Tineretului din România, organizată la Târgu Jiu. Conceptul orașului Vaslui – #întinerEȘTI este o mișcare inițiată de tineri, pe mai mulți ani, şi […] Citeste mai mult […]
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]