Acasă Economie În atenția firmelor care colectează fier vechi

În atenția firmelor care colectează fier vechi

DISTRIBUIȚI

Din 5 iunie 2022, firmele care colectează fier vechi nu mai au voie să cumpere de la persoane fizice metale provenite din arderea unor produse, potrivit noilor reglementări legislative prin care se încearcă reducerea poluării provocate de incendierea deșeurilor. Un studiu realizat de specialiștii europeni arată că în procesul de ardere plasticul devine de 4.000 de ori mai toxic decât fumul rezultat din arderea lemnului.

Vechea legislație permitea achiziționara ca fier vechi a metalelor obținute prin arderea unor produse dacă vânzătorii declarau pe propria răspundere că deșeurile au fost aduse din propria gospodărie.

Noile reglementări interzic acum centrelor de colectare să cumpere de la persoane fizice metale provenite din arderea sau prelucrarea chimică a anvelopelor auto, pieselor electrice, electronice sau a cablurilor de orice fel. Această măsură se adaugă la cele în vigoare, care nu permit firmelor specializate să primească metale folosite în activitatea feroviară, aeriană, maritimă, fluvială de transport public sau pentru semnalizarea și difrijarea circulației pe drumurile publice. Nerespectarea legii este sancționată cu amenzi care pot ajunge până la 50.000 de lei, limite care pot fi dublate dacă se constată că firmele de colectare recidivează de cel puțin două ori. Extinderea interdicțiilor vine după sesizarea în ultimii patru ani a peste 130 de intervenții numai în București și localitățile ilfovene din partea Inspectotului pentru Situații de Urgență care reclamă că în zonele menționate au fost arse peste 870 de tone de deșeuri. Autoritățile avertizează că anual în România mor prematur aproape 30.000 de oameni din cauze asociate poluării.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here