Acasă Economie În atenția primarilor din Ilfov

În atenția primarilor din Ilfov

DISTRIBUIȚI

Guvernul a aprobat recent o ordonanţă de urgenţă care permite primăriilor ale căror Planuri Urbanistice Generale expiră anul acesta, adică aproape jumătate din total, să le prelungească termenul de valabilitate până în 2023. Noul act normativ aduce şi alte schimbări pentru urbanism.

Anul acesta expiră circa 48% din totalul Planurilor Urbanistice Generale (PUG) ale ţării, în 2019 alte 6%, iar în 2020 încă 7%, potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice care a obținut date de la primării. Trebuie precizat că o mare parte din documentaţiile de urbanism au fost realizate înainte de anul 2003, iar legea în vigoare nu mai permitea prelungirea valabilităţii acestora după finalul anului 2018.

Anterior modificării, legea urbanismului prevede că orice PUG poate fi prelungit o singură dată, fără a se depăşi zece ani de la data depăşirii termenului de valabilitate. Iniţiatorii ordonanţei spun că această prevedere este restrictivă, deoarece sunt comune sau oraşe mici care nu necesită actualizări integrale ale PUG la fiecare zece ani.

Ordonanţa oferă posibilitatea prelungirii valabilităţii planurilor până în 2023, cu condiţia ca primăria să fi iniţiat procedurile de actualizare înainte de expirarea termenului de valabilitate.

Legea urbanismului obligă, totodată, toţi arhitecţii-şefi să termine un program de master sau studii postuniversitare în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului până la 13 iulie 2018. Guvernul a constatat însă că cei cinci ani, cât au avut arhitecţii-şefi la dispoziţie pentru completarea studiilor, au fost insuficienţi. În consecinţă, a fost prelungit termenul până în 2023. Motivaţia guvernului a fost că există riscul ca multe primării, ale căror arhitecţi-şefi nu au studiile necesare, să nu mai poată aproba PUG-uri, PUZ-uri sau PUD-uri, de a emite avize şi autorizaţii de construire, ”generându-se un blocaj important în implementarea investiţiilor private şi publice, inclusiv realizate cu fonduri europene”. – VLAD CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here