Acasă Economie În ce condiții se acordă indemnizația de șomaj tehnic se acordă și...

În ce condiții se acordă indemnizația de șomaj tehnic se acordă și după 1 iunie

DISTRIBUIȚI

Indemnizația de șomaj tehnic se acordă și după 1 iunie acelor angajatori care au înregistrat contracte de muncă suspendate, fie că au beneficiat sau nu de decontarea indemnizației de șomaj tehnic de la buget până acum. Perioada va fi de trei luni și se va deconta 41,5% din salariul brut primit de angajat, dar nu mai mult de 41,5% din salariul mediu brut pe țară.

OUG nr. 92/2020, care aduce noi proceduri privind sprijinirea angajaților începând cu data de 1 iunie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Prevederile Ordonanței se aplică numai salariaților care au avut contractele de muncă suspendate pe motivul somajului tehnic o perioadă mai mare de 15 zile, pe durata stării de urgență sau a stării de alertă

Angajatorii vor fi obligați să-i păstreze pe acești angajați cu contract de muncă până la 31 decembrie 2020, altfel trebuie să restituie banii plus dobânda la cursul de referință al BNR aplicată acestor sume. Această indemnizație se suporta tot din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Angajatorii care au mai multe obiecte de activitate și după 1 iulie desfășoară și activități supuse restricțiilor, trebuie să aleagă una din cele două facilități: fie cer 41.5% din salariile angajaților reactivați timp de 3 luni, fie solicită șomaj tehnic pentru angajații păstrați în șomaj tehnic până la ridicarea restricțiilor. Ambele facilități nu pot fi folosite simultan.

Cum se face decontarea banilor

Angajatorii suportă integral cheltuielile de salarii, iar ulterior, în luna următoare, între 1 și 25, depun prin mijloace electronice la agențiile de ocupare a forței de muncă (ANOFM) o cerere însoțită de o declarație pe proprie răspundere și lista persoanelor ce beneficiază de această sumă.

Decontarea sumei se face în termen de cel mult 10 zile de la data depunerii cererii, a documentelor și a dovezi plății impozitelor aferente salariilor. Dacă firma nu își plătește taxele la stat nu va primi subvenția pentru salariați.

Acești 41.5% din salariul brut reprezintă, de fapt, taxele datorate pe un salariu, deci firmele vor plăti taxele la stat și apoi statul le va restitui aceste taxe în termen de 10 zile.

Angajatorii care încadrează șomeri cu vârsta de peste 50 de ani primesc lunar 50% din salariul angajatului dar nu mai mult de 2.500 lei, pentru o perioadă de 12 luni.

Angajatorii care încadrează cu normă întreagă persoane cu vârsta între 16 si 29 de ani primesc lunar pe o perioadă de 12 luni, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

Toate aceste persoane trebuie să fie înregistrate ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă. Angajările trebuie să se efectueze până la 31 decembrie 2020. Pentru ambele situații trebuie menținut contractul de muncă încă cel puțin 12 luni după cele în care se primește ajutorul.

De aceste prevederi beneficiază și cetățenii români care au fost încadrați în muncă în străinătate, dar pentru care contractele de muncă au încetat din motive neimputabile lor prin concediere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here