Acasă Info Local În centrele de carantină din Ilfov se află 100 de persoane, altele...

În centrele de carantină din Ilfov se află 100 de persoane, altele 1.431 fiind izolate și monitorizate la domiciliu

DISTRIBUIȚI

În perioada 24.04 – 26.04.2020, peste 897 de angajați ai structurilor abilitate ale Ministerului Afacerilor Interne împreună cu polițiști locali au acționat în sistem integrat, astfel că la nivelul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov au fost desfășurate 107 misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii pandemiei COVID-19. Forțele de ordine au verificat 6.873 de persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor de izolare și 161 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de urgență. Ținând cont de faptul că nu toate persoanele au respectat condițiile impuse de lege, în urma acestor verificări au fost aplicate 402 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 679.435 de lei. În perioada 24.04 – 26.04.2020 nu a fost înregistrat niciun dosar penal în contextul pandemiei COVID-19, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod Penal.

În același interval de timp, 24.04.2020 – 26.04.2020, Inspectoratul de Jandarmi Județean Ilfov „Lascăr Catargiu” a verificat în teritoriu respectarea prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, aplicând 50 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 157.000 lei.

Polițiștii ilfoveni, alături de celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, continuă să acționeze în teren pentru asigurarea respectării restricțiilor de circulație impuse prin ordonanțele militare, fluidizarea traficului rutier și escortarea autovehiculelor care tranzitează județul nostru și pentru prevenirea și combaterea criminalității.

Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov au efectuat misiuni pentru transportul persoanelor care au intrat în România către locațiile stabilite pentru izolare/carantină de la nivelul județului Ilfov, respectiv către limita de județ pentru a fi preluate de echipajele din județele respective, transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu COVID-19 la unități spitalicești, pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii pandemiei, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport. ISU București-Ilfov asigură inclusiv suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI).

În contextul informării privind situația generată de răspândirea coronavirozei SARS-CoV-2, vă aducem la cunoștință că raportarea Direcției de Sănătate Publică a județului Ilfov de astăzi 27 aprilie a.c., ora 15:00, indică următoarele: în centrele de carantină aflate pe raza județului Ilfov sunt cazate 100 de persoane, în timp ce persoanele izolate și monitorizate la domiciliu sunt în număr de 1.431.
Situaţia persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină instituționalizată este adusă zilnic la cunoştinţa reprezentanților unităţilor administrativ-teritoriale, pentru ca acestea să poată aplica, la rândul lor, la nivel local, măsuri de verificare și sprijin a persoanelor izolate/carantinate. Subliniem faptul că informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor COVID-19 efectuate, numărul de teste efectuate și starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv se fac doar de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică.

Autoritățile reamintesc persoanelor interesate că platforma https://aici.gov.ro care servește drept intermediar pentru înregistrarea documentelor adresate instituțiilor publice fără un sistem propriu de registratură online. Platforma este în continuă dezvoltare, până la acest moment putând fi depuse online documente pentru procedura cu privire la acordare șomajului tehnic, a indemnizației pentru personalul încadrat în muncă la un angajator prin alta modalitate prevăzută de lege și alte proceduri de interes pentru cetățeni.

În contextul pandemiei COVID-19, la dispoziția cetățenilor sunt alte cinci platforme online:
– COVID-19 Știri Oficiale (www.stirioficiale.ro), care centralizează doar informații din surse sigure, precum comunicatele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică constituit de Guvernul României, hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și înregistrările conferințelor de presă susținute de oficialii cu responsabilități în domeniul managementului situațiilor de urgență;
– www.cetrebuiesafac.ro, un ghid simplu și practic cu reguli de interacțiune, acțiune și comportament recomandate în timpul situației de urgență generată de pandemia COVID-19;
– www.datelazi.ro, un instrument ușor de utilizat pentru a urmări dimensiunea focarului, care prezintă infografii actualizate periodic cu datele furnizate de autoritățile competente.
– www.rohelp.ro, o platformă digitală completă pusă la dispoziția organizațiilor implicate activ în limitarea efectelor pandemiei COVID-19 pentru a colecta resursele de care acestea au mare nevoie.
– www.diasporahub.ro, o platformă care vine în sprijinul cetățenilor români din afara României și a asociațiilor și grupurilor de sprijin de peste hotare în situații de urgență, precum cea cu care ne confruntăm în aceste luni.

Pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, poate fi accesată pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Nu uitați nici de linia TELVERDE – 0800.800.358, unde puteți apela pentru recomandări și alte informații. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov solicită în continuare cetățenilor să respecte prevederile ordonanțelor militare și amintește faptul că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni severe, iar necunoașterea legii nu exonerează de răspundere contravențională sau penală.

Măsurile de igienă și de distanțare socială/fizică recomandate în această perioadă conduc către reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus și sunt cele mai eficiente modalități de a ține sub control răspândirea epidemiei.

Să nu uităm că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim, de aceea trebuie să rămânem solidari și responsabili!

Respectați restricțiile impuse de autorități și rămâneți în casă pe toată perioada stării de urgență, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here