Șansele de supraviețuire în cazul pacienților diagnosticați cu cancer colorectal cresc substanțial prin screening și detecție precoce.
Majoritatea pacienților diagnosticați au vârste mai mari de 50 de ani, iar peste o treime din decesele asociate acestei patologii pot fi evitate printr-un program riguros de screening, program adresat cu precădere persoanelor care prezintă un risc crescut de cancer.
După cum se știe, Consiliul Județean Ilfov și Spitalul Universitar de Urgență Militar ,,Carol Davila” și Asociația ,,Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România” (COPAC) cooperează în vederea implementării unui program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale la nivelul județului Ilfov.
Pentru a se înscrie în program, ilfovenii eligibili se vor adresa medicului de familie, iar în baza solicitării, medicul de familie se va înscrie în platformă, urmând să primească kituri și frigidere pentru probe. Instrucțiunile privind prelevarea probelor vor fi explicate pacientului de medicul de familie. După ce proba este în posesia medicului de familie, acesta urmează procedura pentru efectuarea screeningului colorectal.
Inițiativa se adresează cu precădere persoanelor care fac parte din grupuri vulnerabile, dar pot participa toți locuitorii județului care au domiciliul în mediul rural sau urban, cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, cu scopul de a accesa în mod gratuit servicii publice de sănătate specifice. sursa: Biroul de Presă al CJ Ilfov