Acasă Educatie ÎN ILFOV, NOUL AN ȘCOLAR ÎNCEPE CU MAI MULTE ”BUNE” DECÂT ”RELE”

ÎN ILFOV, NOUL AN ȘCOLAR ÎNCEPE CU MAI MULTE ”BUNE” DECÂT ”RELE”

DISTRIBUIȚI

anul scolar ISJSub deviza ”Porți deschise pentru educația de calitate în școlile ilfovene”, inspectorul școlar general, prof. Coca Codreanu, a prezentat în cadrul ședinței Colegiului Prefectural din 27 august situația din învățămânul ilfovean cu puțin timp înainte de începerea noului an școlar.

            Anul școlar 2015 – 2016 începe cu mai multe ”bune” decât ”rele”, majoritatea celor 193 de unități școlare din județ fiind gata să-și primească elevii. Având în vedere că la examenul de Titularizare din acest an au fost ocupate doar 77 de posturi didactice din cele 295 scoase la concurs și în urma repartizării posturilor didactice în urma susținerii concursului national din sesiunea iulie, se estimează că nu vor fi ocupate toate posturile de educator, învățător și profesor de limbi străine. Posturile neocupate vor fi ocupate prin plata cu ora de către personalul didactic titular în unitate, suplinitori și pensionari. De-altfel, pentru noul an școlar au fost aprobate 3.346 de norme, Comisia de mobilitate județeană reușind să se încadreze, pentru prima oară în ultimii cinci ani, în numărul de posturi aprobat.

Există solicitări de suplimentare cu 60 de posturi noi datorită construirii de noi grădinițe în Dragomirești Vale, Măgurele, 1 Decembrie și Bragadiru.

Referitor la la stadiul lucrărilor de reparații și igienizări ale spațiilor școlare, prof. Codreanu a subliniat că în toate unitățile acestea au fost finalizate sau sunt în curs de finalizare, cu exepția cazurilor în care se efectuează lucrări de infrastructură, dar care nu vor afecta deschiderea anului școlar în bune condiții. Astfel, în 106 școli starea spațiilor de învățământ este foarte bună, la o unitate de învățământ este satisfăcătoare, în 83 de cazuri starea este bună, iar două unități (Liceul penitenciar Jilava și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Periș – Structura Vidra) funcționează în spațiile altor instituții. De asemenea, la Palatul Copiilor și Elevilor și la Clubul Sportiv Școlar Ilfov starea spațiilor de învățământ este foarte bună. La Pantelimon, se lucrează la extinderea corpului A al Școlii Gimnaziale nr.1, Liceul Teoretic ”Mihail Kogălniceanu” din Snagov este în reparații capitale, Grădinița nr.2 din Dârvari – Ciorogârla nu are spații corespunzătoare, iar Școala Gimnazială nr.3 din Șindrilița nu are spațiu.

În ceea ce privește parcul de mașini, în Ilfov 61 de școli dețin microbuze școlare, 20 dintre acestea fiind alocate în acest an prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

La capitolul autorizații sanitare, 179 de școli au autorizații în termen, două unități nu dețin autorizație, nouă sunt în curs de avizare, iar una nu deține nici autorizație sanitară, nici aviz provizoriu de funcționare. Totodată, din cele 33 de unități școlare care au cantină proprie sau au contractat servicii de catering, opt nu au aviz sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, fiind în curs de obținere.

Apa potabilă rămâne o problemă mare în continuare în Ilfov!

Dr. Dănuț Crăciun, șeful DSP Ilfov: ”În zece ani vom avea o populație de știrbi!”

Din cele 190 de unități școlare, 173 au apă potabilă asigurată, restul fiind asigurată cu dozatoare. În ceea ce privește grupurile sanitare, cu excepția a opt unități, toate dispun de grupuri interioare, fie cu sistem de canalizare stradal, fie cu fosă septică proprie. Dintre cele opt cazuri, Grădinița nr.1 Netezești – Nuci nu are amenajată fosă septică.

Dr. Dănuț Crăciun, șeful Direcției Sănătate Publică Ilfov, a atras atenția că problemele legate de apa potabilă pot apărea ”peste noapte”, acestea fiind greu de identificat, autoritățile locale fiind primele care ar trebui să informeze despre acest aspect grave. ”Apa potabilă rămâne o problemă mare în continuare în Ilfov, iar noi nu putem verifica rapid cazurile pentru că nu avem un laborator unde să putem efectua analize de urgență. La DSP București durează 48 de ore o analiză și nu te poți duce decât la începutul săptămânii. În Ilfov există spațiu pentru un asemenea laborator, dar nimeni nu vrea să rezolve problema”, a declarant dr. Crăciun, care a precizat că vor continua controalele ”chiar dacă nu avem benzină” și după începerea anului școlar. De asemenea, dr. Crăciun a amintit din nou despre cabinetele medicale, pledând pentru existența acestora în fiecare unitate școlară din județ și atrăgând atenția că primarii ”trebuie să înțeleagă bine situația”. ”Triajul epidemiologic nu se face în toate școlile, așa cum e firesc, și atrag atenția că trebuie să mergem pe prevenție și din acest motiv trebuie să conlucrăm bine. Nu în ultimul rând, ca medic stomatolog, atenționez că în zece ani vom avea o populație de știrbi din cauza lipsei igienei orale la elevi”, a declarat dr. Crăciun.

Despre paza în școli, prof. Coca Codreanu a spus că în 35 de unități aceasta nu există. Ion Orațiu Rușeanu, șeful Poliției Ilfov, a amintit că anul trecut în școlile din Ilfov au fost înregistrate 13 evenimente, 11 fiind loviri între elevi, un caz fiind de șantaj și unul de furt. De asemenea, Poliția Ilfov recomandă construirea unui gard împrejmuitor la Liceul ”Nicolae Bălcescu” din Voluntari și la Școala Generală nr.4 din Buciumeni – Buftea.

Referitor la asigurarea combustibilului pentru încălzire, toate cele 17 școli care necesită acest lucru sunt în regulă.

Anul acesta, suma repartizată Inspectoratului Școlar Județean Ilfov de Ministerul Educației Naționale pentru achiziționarea de rechizite școlare pentru elevii nevoiași este de 71.475 de lei. Vor primi rechizite, chiar dacă nu din prima zi de școală, 4.609 elevi, pachetele urmând a fi cumpărate prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice.

 

Avem cărți, dar cine le citește?!

Nu în ultimul rând, la capitolul Carte, Ilfovul stă destul de bine. Cu excepția majorității grădinițelor, toate unitățile de învățământ cu personalitate juridică au spații amenajate, în câteva cazuri existând chiar clădiri distincte pentru biblioteca școlară. În biblioteci sunt aproximativ 600.000 de volume de carte. Problema e că, la ora actuală, elevii nu prea se mai înghesuie să citească, preferând alte activități. ”Lectura e pe planul doi”, a atenționat prof. Codreanu. E bine totuși că bibliotecile sunt dotate corespunzător și că în sediul lor se desfășoară și alte activități culturale. – C. D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here