Acasă Info Local IN ILFOV, OTOPENII AR AVEA CEL MAI MULT DE SUFERIT IN CAZUL...

IN ILFOV, OTOPENII AR AVEA CEL MAI MULT DE SUFERIT IN CAZUL UNUI CUTREMUR

DISTRIBUIȚI

cutremur

În România, ţară cu risc seismic ridicat, ca şi Italia, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă se pregăteşte pentru a putea interveni cât mai eficient în cazul unui cutremur de magnitudine mare. Vor fi cumpărate generatoare puternice, maşini de mare tonaj şi echipamente de căutare a victimelor sub dărâmături, a anunţat secretarul de Stat în MAI, Raed Arafat, care a subliniat că şi populaţia trebuie să fie pregătită, cum se întâmplă şi în alte ţări. Pompierii au început să se doteze cu echipamente total atipice. Generatoare electrice de peste 400 de kw vor fi amplasate în ţară. Asta poate să îmi ducă un cartier dacă trebuie. Începem să cumpărăm maşini de transport de maşini de gabarit mare. Acum avem două seturi de căutare sub dărâmături către jumătatea anului viitor o să avem 42 de seturi – unul în fiecare judeţ, declară Raed Arafat.

Deşi în ultimii ani s-au cumpărat echipamente performante pentru salvarea de vieţi, acestea riscă să nu poată fi folosite pentru că stau în clădiri sau magazii ce se pot prăbuşi la un seism puternic, spune coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. ”Dacă eu îmi parchez elicopterele şi avioanele în hangare de 50 ani vechime şi nimeni nu mai știe cât mai stau în picioare, şi le zgâlţâie pământul şi ele cad pe avioane, înseamnă că nu mai am avioane şi elicoptere de intervenţie la fel şi la ambulanţă”, spune Raed Arafat.

Dacă un cutremur major va zgudui România, vom avea nevoie de mult noroc. Este chiar concluzia autorităţilor care spun că 75 la sută dintre români vor avea de suferit. Mai grav, şi salvatorii ar putea avea probleme. ”Peste jumătate din tehnica de intervenţie este cu mult depăşită, de două ori durata de exploatare. Avem şi echipamente de transport de tehnică de intervenţie. O altă categorie deficitară. În ultimii 25 de ani din bugetul naţional nu au fost fonduri pentru camioane de intervenţie”, afirmă, la rându-i, Radu Cristian şef centru operaţional IGSU.

 

Chiar clădirea IGSU este încadrată în zona clădirilor şubrede

 

Cei care trebuie să intervină în caz de cutremur lucrează chiar ei în clădiri cu risc seismic. 32 de sedii ale ISU sunt în această situaţie. O astfel de clădire este char unul dintre centrele de comandă. Chiar clădirea IGSU este încadrată în zona clădirilor şubrede care ar putea avea de suferit în cazul unui cutremur. În interior lucrează în fiecare zi peste 200 de pompieri. Mulţi dintre ei cu funcţii de conducere care ar trebui să coordoneze echipele ISU în teren.

Deşi se feresc de scenariile sumbre şi cu atât mai mult să ia în calcul un număr al victimelor, oficialii spun că Bucureştiul ar fi cea mai afectată zonă în cazul unui seism. O hartă întocmită în urmă cu trei ani a împărţit Capitlala în trei zone de pericol. Cele mai grav afectate cartiere ar fi Băneasa şi Pantelimon, dar şi oraşul Otopeni, din nordul Capitalei. Risc intermediar a fost calculat pentru zonele 1 Mai, Titulescu, Floreasca şi Tei. Cartierele Berceni, IMGB, Vitan şi Republica figurează ca fiind cele mai sigure zone. O altă problemă majoră: nici spitalele nu sunt locuri sigure. Spitalele care nu au avut parte de consolidare şi care sunt considerate că au un risc seismic devin cele mai vulnerabile.

Pe listele Primăriei Capitalei 766 de clădiri sunt încadrate în diferite clase de risc seismic. Oficialii spun că şi 97 de şcoli din Bucureşti sunt în pericol în cazul unui cutremur de peste 7 grade.

 

Și populaţia trebuie să ştie ce să facă

 

”Peste tot se recomandă populaţiei să aibă provizii de cel puţin 3 – 4 zile de apă, mâncare neperisabilă. Statul – rolul lui principal, în primă fază, e salvarea de vieţi – şi va fi concentrat pe asta”, adaugă Raed Arafat.

România nu este pregătită în cazul unui cutremur major. IGSU atenționează, așadar, că trei sferturi din populație ar avea de suferit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here