Secretarul General al OCDE va supune Consiliului organizației aprobarea Foii de Parcurs pentru aderarea României la OCDE la Conferința Ministerială de la Paris, care va avea loc în perioada 9-10 iunie a.c..
Ulterior, statele candidate, între care și România, trebuie să elaboreze Memorandumul Iniţial, documentul prin care acestea trebuie să se poziționeze față de toate instrumentele juridice ale OCDE (care vizează protecția mediului, anticorupția, digitalizarea/societatea informațională, concurența, protecția consumatorului, piețele financiare și asistența pentru dezvoltare), Parlamentului revenindu-i un rol important, având în vedere schimbările legislative pe care le implică aderarea la OCDE.
În acest context, joi, 5 mai, vicepreședintele Senatului, Robert Marius Cazanciuc, împreună cu liderul Grupului parlamentar la Partidului Social Democrat, Stefan Radu Oprea, au avut o întrevedere cu E.S. ambasadorul Didier Lenoir, șeful Delegației UE la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul căreia au discutat despre elaborarea Foii de Parcurs pentru România și a Memorandumului Iniţial, documentul prin care statele candidate trebuie să se poziționeze față de toate instrumentele juridice ale OCDE, parlamentarii români subliniind eforturile României pentru a ajunge în fază de pre-aderare și și-au manifestat interesul asupra etapelor viitoare.
În cadrul întrevederii, E.S. ambasadorul Didier Lenoir a felicitat autoritățile române pentru eforturile întreprinse și a asigurat delegația Senatului de întregul sprijin, menționând că procesul de aderare se întinde de regulă pe mai mulți ani, timp în care trebuie parcurse mai multe etape, fiind un proces complex și laborios, atât în plan intern cât și la nivelul organizației, se menționează într-un comunicat de presă.
Reamintim că la începutul anului, Consiliul OCDE a decis, prin adoptarea unei rezoluții, începerea discuțiilor de aderare a României la organizație, alături de celelalte 5 țări candidate (Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru). Ulterior, a fost semnată Scrisoarea de confirmare din partea României.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a fost înființată în anul 1948, sub denumirea de Organizația pentru Cooperare Economică Europeană (OEEC), în contextul Planului Marshall.
Aderarea României la OCDE reprezintă un obiectiv strategic de politică externă și o prioritate a activităților de diplomație parlamentară.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a fost înființată în anul 1948, sub denumirea de Organizația pentru Cooperare Economică Europeană (OEEC), în contextul Planului Marshall.
Aderarea României la OCDE reprezintă un obiectiv strategic de politică externă și o prioritate a activităților de diplomație parlamentară.
OCDE este un for interguvernamental format din 38 de membri (din care majoritatea europeni – 23) state dezvoltate, care deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, iar în ianuarie 2022, premierul român a înmânat Secretarul General OCDE răspunsul conținând confirmarea la nivel politic a atașamentului României față de valorile, principiile și standardele cuprinse în documentele programatice ale OCDE privind extinderea.