Acasă Social În România sunt înregistrați peste 71.000 de copii cu dizabilități

În România sunt înregistrați peste 71.000 de copii cu dizabilități

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) desfășoră miercuri, 21 martie 2018, de la ora 10.00, la Parlamentul României, o acțiune de petiționare/înmânare de scrisori către senatorii și deputații din Parlament, la birourile grupurilor parlamentare, cu ocazia Zilei Internaționale a Sindromului Down.

Parlamentarii vor primi ”Scrisoarea Clarei”, un mesaj adaptat al unei fetițe cu Sindrom Down în vârstă de 13 ani, un document de advocacy care prezintă situația copiilor cu dizabilități în educație și posibile direcții de acțiune și o floare.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) este o organizație nonguvernamentală dedicată protecției și promovării drepturilor copiilor cu dizabilități din România, cu un portofoliu relevant în reprezentarea copiilor și a părinților de copii cu dizabilități în vederea accesului la servicii și a exercitării drepturilor conform prevederilor legale în vigoare.

Conform datelor oficiale ale Ministerului Muncii, în România sunt înregistrați 71.245 copii cu dizabilități. Procesul de obținere a certificatului de handicap fiind unul costisitor și complicat, există numeroase familii care nu îl parcurg. Din estimările neoficiale, este posibil ca cifra reală să depășească 100.000 copii cu dizabilități. 60.645 de copii cu dizabilități au vârstă școlară în România. Dintre aceștia 17.975 sunt neșcolarizați deoarece nici școlile speciale, nici cele de masă nu sunt în măsură să-i acomodeze. 31.486 sunt izolați în școli speciale în ciuda prevederilor Convenției ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

Schimbarea abordării în educație prin măsuri legislative progresive poate conduce o evoluție spectaculoasă a calității educației în general și la îndeplinirea menirii sale de a crea oameni independenți și contributori la societate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here