Acasă Social În ultima noapte nu s-a impus măsura evacuării altor persoane

În ultima noapte nu s-a impus măsura evacuării altor persoane

DISTRIBUIȚI

În ultimele 24 de ore, Minsterul Afacerilor Interne a acționat cu toate forțele și mijloacele necesare în zonele afectate de inundații.

Conform situației centralizate la nivelul Centrului Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice s-au semnalat efecte la nivelul a 38 localități din 19 județe (AB, AR, BH, BV, BZ, CL, CJ, CT, CV, DB, DJ, GL, HR, MS, OT, PH, SB, TR și VL) și municipiul București

Efectivele MAI au intervenit, în principal, pentru evacuarea apei din 250 de gospodării și subsoluri, decolmatarea a 8 poduri/podețe și pentru degajarea copacilor care au fost doborâți de vânt și a acoperișurilor desprinse.

Pe parcursul nopții nu s-a impus măsura evacuării preventive a altor persoane și nu sunt semnalate persoane blocate sau urgențe medicale care nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, potrivit raportării distribuitorilor de la ora 07.00 se înregistrau întreruperi în alimentarea cu energie electrică la nivelul unei localități din județul Argeș însumând un număr de 332 consumatori. În prezent se acționează cu o echipă în teren pentru remedierea defecțiunilor.

Până în prezent, cele mai afectate județe au fost: Alba – localitatea Șona, Covasna- localitatea Iarăș, Mureș – localitatea Vânători și Sibiu – Ocna Sibiului.

Astfel, la Șona – județul Alba, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 5 case, 22 beciuri, 3 obiective economice, 42 de gospodării, 30 de fântâni și de pe 2 străzi. Au fost evacuate temporar 14 persoane, care au fost cazate în spații puse la dispoziție de autoritățile locale. Peste noapte au rămas evacuate 12 persoane, celelalte  2 persoane s-au întors la locuințele lor.

În localitatea Iarăș – județul Covasna, forțele MAI au intervenit în sprijinul populației, fiind afectate 31 curți, 3 case, 1 anexa, 7 podețe, 11 fântâni și 4 stâlpi de înaltă tensiune. În localitatea Băcel se intervine pentru evacuarea apei dintr-o casă, 13 subsoluri, 8 fântâni și 2 curți.

În localitatea Vânători – județul Mureș, strada Valea Cărbunarilor a fost inundată afectând un număr de 12 case, 25 de subsoluri și 75 de gospodării. La acest moment apa s-a retras.

În localitatea Ocna Sibiului – județul Sibiu s-a intervenit pentru evacuarea apei din 20 curți. Pe parcursul zilei de ieri, forțele MAI au intervenit și în sprijinul populației din localitățile Apoldu de Sus, Cornățel, Sibiel și Săliște.

Alte intervenții pentru evacuarea apei din locuințe, decolmatare fântâni, degajarea copaci căzuți pe carosabil au mai avut loc în județele: Arad, Bihor, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, , Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea și Municipiul București (4 copaci căzuți).

Pentru a asigura coordonarea misiunilor în sprijinul populației și pentru a evalua necesarul de tehnică de intervenție care să fie dislocat din județele fără probleme, în cursul zilei de ieri, secretarul de Stat Raed Arafat a monitorizat din teren intervențiile în județele din Argeș, Vâlcea, Sibiu și Alba, iar inspectorul general al IGSU, generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, a supravegheat și coordonat din teren intervențiile din zona Moldovei.

 

Galeria Sector 1: ”Peisajul Labirint” – expoziție personală Ioan Sbârciu

Galeria Sector 1 continuă seria expozițiilor personale ale artiștilor clujeni cu o expoziție eveniment ce aniversează împlinirea a 70 de ani a unuia dintre cei mai cunoscuți artişti şi pedagogi din spaţiul artistic contemporan românesc: Ioan Sbârciu. Expoziția, îngrijită de Mihai Pop, co-fondator al Galeriei Plan B din Cluj și Berlin, poate fi vizitată până la data de 14 iulie 2018.

 

Expoziția artistului Ioan Sbârciu este o metaforă a călătoriei în propria practică picturală. Un traseu încă neepuizat spre eliberarea picturii de toate convențiile sale.

Peisajul, una dintre temele majore ale istoriei artelor, implică observație, analiză, dar și posibilitatea abandonului, a pierderii de sine în labirintul repetitiv, obsedant al naturii. Atelierul este, la rândul său, un spațiu al obsesiei și al repetiției. De fiecare dată când pictorul intră în atelier, lasă în urmă peisajul, mirosul și textura naturii, înlocuindu-le cu materia picturală prin care se transfigurează realitatea pe pânză. Așa cum explica criticul de artă James Elkins acest proces, efectul este cel al apei care atinge punctul de fierbere și apoi dispare, „o apariție care plutește în spațiul fictiv din spatele planului pictural”. Atelierul este laboratorul alchimistului care transformă materia și caută muchia imposibilă dintre iluzie și realitate.

La cei 70 de ani ai săi, artistul Ioan Sbârciu este angajat din plin în călătoria din propriul atelier, în explorarea, mai mult ca niciodată, a mijloacelor picturale și a ceea ce pictura are de spus astăzi. Expoziția de față nu este o concluzie, o sinteză a realizărilor de până acum, ci este legată de curajul – pe care în cazul lui Ioan Sbârciu l-a adus chiar vârsta / experiența acumulată și prin munca de profesor – de a te aventura tot mai adânc în peisajul labirintic al propriei practici, pe drumuri ce duc uneori spre cele mai obscure locuri ale hărții personale, învăluite într-o lumină crepusculară, dar de cele mai multe ori spre locuri luminoase, marcate de tensiunile și paradoxuri picturale. Foto – eMaramureș

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here