Acasă Politic Înaintea Consiliului JAI, ministrul Lucian Bode a avut la Berlin o întrevedere...

Înaintea Consiliului JAI, ministrul Lucian Bode a avut la Berlin o întrevedere cu omologul german

DISTRIBUIȚI

Ministrul de Interne, Lucian Bode, s-a întâlnit, joi, cu ministrul federal de interne al Germaniei, Nancy Faeser, cu care a discutat despre aderarea României la Spaţiul Schengen.

”Pentru România, implicarea Germaniei în susţinerea aderării la spaţiul Schengen contează enorm! În acest sens, am avut astăzi la Berlin o întrevedere bilaterală excelentă cu doamna Nancy Faeser, ministrul federal de interne al Germaniei. Discuţiile noastre au vizat aderarea României la spaţiul Schengen, precum şi intensificarea acţiunilor comune la nivel european de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale pe Ruta Balcanică”, a scris Lucian Bode, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul de Interne a exprimat interesul României ”pentru dezvoltarea unor schimburi de expertiză cu autorităţile germane în ceea ce priveşte gestionarea frontierelor Schengen, precum şi faţă de posibilitatea de a beneficia de experienţa autorităţilor germane cu privire la gestionarea provocărilor migraţioniste în situaţii de criză, din perspectiva unui stat Schengen”.

În acest context, Bode a transmis omologului german aprecieri pentru prezenţa experţilor în cadrul celor două vizite voluntare de evaluare Schengen, derulate recent în România, care au certificat nivelul ridicat de pregătire al României în vederea aderării.

”Profesionalismul experților din Germania a făcut posibilă reflectarea întocmai a acestui nivel ridicat de pregătire.

Nu în ultimul rând, reamintind declarațiile cancelarului federal Scholz de la Praga, omoloaga mea m-a asigurat că în perioada următoare va sprinjini „ferm și vehement” o decizie favorabilă României în 8 decembrie. A apreciat acest pas drept o contribuție la unitatea și securitatea europeană în contextul provocărilor actuale”, a mai scris ministrul Lucian Bode.

Astăzi, 25 noiembrie, miniștrii Afacerilor Interne din UE vor avea la Bruxelles o ședință extraordinară a Consiliului JAI pentru a discuta despre situația actuală de-a lungul tuturor rutelor de migrație, evaluând provocările urgente și calea comună de urmat.

Până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an la frontierele externe ale UE au fost detectate 281.000 de treceri ilegale ale frontierei, ceea ce înseamnă o creștere de 77% față de aceeași perioadă a anului 2021.

Luni, 21 noiembrie, Comisia a prezentat un plan de acțiune privind Marea Mediterană Centrală, care urmărește să abordeze provocările imediate și permanente de-a lungul rutei de migrație a Mediteranei Centrale. Se lucrează, de asemenea, în vederea realizării de progrese în ceea ce privește pactul UE privind migrația și azilul, în timp ce UE și-a intensificat cooperarea cu țări terțe cheie prin menținerea activității politice și urmărirea operațională în diferite domenii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here