CCR a decis să amâne pentru 19 aprilie luarea unei decizii privind conflictul dintre Parlament și ÎCCJ pe tema completurilor specializate în cazurile de corupție.
Părțile implicate în conflict au susținut punctele de vedere, în ședința de miercuri a Curții Constituționale.
Florin Iordache a declarat, în susținerea punctului de vedere la CCR pe marginea conflictului Parlament-ÎCCJ, că au fost formate completurile la instanța supremă pentru cazurile de corupție prin ignorarea legii, adăugând că era obligatorie, prin lege, constituirea completurile specializate.
De cealaltă parte, președintele ÎCCJ Cristina Tarcea a afirmat că o decizie a Curții Constituționale prevede că vicepreședintele Camerei Deputaților nu are competența să sesizeze un conflict juridic la CCR, pentru că această atribuție nu poate fi delegată de președintele Camerei Deputaților.
Pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache spunea că a sesizat Curtea Constituţională privind un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă. Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile lui Florin Iordache.
În calitatea sa, Florin Iordache a depus la CCR o sesizare în care susţine că există un conflict de natură constituţională între Înalta Curte şi Parlament, deoarece cei de la ICCJ nu au constituit completurile specializate aşa cum prevede Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Procesul lui Liviu Dragnea în care este condamnat în primă instanță va avea ultimul termen pe 15 aprilie. În ziua procesului, Parlamentul European va dezbate, în plenul de la Strasbourg, situația statului de drept din România.