Acasă Anchete Încă o grupare infracțională specializată în trafic de persoane a fost destructurată

Încă o grupare infracțională specializată în trafic de persoane a fost destructurată

DISTRIBUIȚI

Polițiștii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Vrancea și procurorii DIICOT, în cooperare cu autorităţile britanice, au destructurat o grupare infracțională specializată în trafic de persoane.

În urma perchezițiilor, polițiștii au descoperit și ridicat în vederea cercetărilor șase autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, documente și carduri bancare emise de autoritățile din Anglia. 12 persoane au fost depistate și au fost conduse la audieri.

Ieri, 16 octombrie a.c., în cadrul echipei comune de anchetă cu poliția britanică – JIT, polițiștii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Vrancea au efectuat simultan 15 percheziții domiciliare la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale transfrontaliere, specializată în trafic de persoane (opt în Londra, Anglia și șapte în județul Vrancea).

Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada 2015 – 2018, opt bărbați și patru femei, cu vârste cuprinse între 26 și 50 de ani, din județul Vrancea, ar fi constituit un grup infracțional organizat, specializat în traficul de persoane, pe care le-ar fi exploatat, prin muncă, în Anglia.

Astfel, membrii grupului ar fi racolat, transportat și găzduit pe teritoriul statului englez sute de persoane, marea majoritate din România, pe care, prin inducere în eroare și abuz de autoritate, uneori prin violență, lipsire de libertate și reținerea documentelor de călătorie le-ar fi obligat să muncească, în folosul lor. În acest fel, membrii grupării ar fi obținut mari sume de bani și foloase materiale.

În fapt, membrii grupului infracțional ar fi intermediat, pentru alți cetățeni români, încheierea unor contracte de muncă în diferite domenii de activitate, în special în construcții, și le-ar fi oferit salarii mult mai mici decât cele obținute de la angajator, diferența fiind însușită de către aceștia în mod ilegal. Victimele ar fi fost cazate în condiții insalubre, iar hrana insuficientă.

În urma perchezițiilor, polițiștii au descoperit și ridicat în vederea cercetărilor șase autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, mai multe laptopuri și telefoane mobile, precum și documente și carduri bancare emise de autoritățile din Anglia.

Concomitent cu desfăşurarea acţiunii în România, s-a acţionat şi în Anglia, iar polițiști specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Vrancea s-au deplasat la Londra, pentru a desfășura activități comune de anchetă cu poliția britanică.

Conform legislației române, bănuiții sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și spălare de bani, iar, conform legislației britanice, aceștia sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de sclavie modernă.

Până în prezent, în urma activităților desfășurate, patru persoane au fost depistate pe raza județului Vrancea, iar opt pe teritoriul Angliei.

La acțiune au participat polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea. Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale a persoanelor în cauză.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here