După ce judecătorii și procurorii au recurs la o mobilizare fără precedent pentru a bloca aplicarea ultimelor modificări aduse legilor Justiției și au formulat o listă cu revendicări concrete care vor fi supuse dezbaterii și, apoi, votului, în adunările generale convocate de urgență în toate instanțele și parchetele din țară, mii de oameni au protestat în București și în mai multe orașe ale României.
Aproape 10.000 de oameni au protestat duminică seara în Piața Victoriei din București împotriva ordonanței de urgență de modificare a legilor justiției. Manifestanții au scandat lozinci precum ”Fără penali”, ”Hoții stau la pușcărie în democrație”, ”Cinste lor, cinste magistraților”, ”Tu-dorel, demisia!”, ”Go, go, go, Dragnea la bulău!”, ”Liviu Dragnea nu uita, România nu-i a ta”. Mii de oameni au ieșit pe străzi și în Cluj-Napoca, Sibiu, Constanța, Pitești, Arad, Galați, Timișoara, Bacău, Iași, Brașov, susținând aceleași revendicări.
În Capitală, protestatarii, printre care s-au regăsit și membri ai PNL, USR şi PLUS, s-au întâlnit în pasajul Corneliu Coposu, de unde au pornit la marş către Centrul Vechi, scandând lozinci împotriva Guvernului. Ei au cerut demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi a liderului PSD, Liviu Dragnea.
Jandarmeria Capitalei a precizat că pentru organizarea manifestaţiei din Piaţa Victoriei nu au fost respectate condiţiile legale. ”Pentru organizarea acestei manifestaţii nu au fost respectate condiţiile legii adunărilor publice în vigoare, aceasta fiind anunţată pe reţelele de socializare, în mediul online şi în mass-media. Jandarmeria Capitalei va asigura ordinea şi liniştea publică şi va lua toate măsurile pe care le consideră necesare, astfel încât să prevină incidentele care ar putea tulbura ordinea publică pe timpul desfăşurării acestei manifestaţii”, a susținut într-un comunicat Jandarmeria Capitalei.
Având în vedere opiniile exprimate în spațiul public de diferite asociații profesionale din mediul juridic, premierul Viorica Dăncilă a invitat luni, 25 februarie 2019, de la orele 15.30 la Palatul Victoria câte un reprezentant al asociațiilor de magistrați, precum și reprezentanți ai CSM, pentru discuții pe marginea legislației în domeniul justiției.
Viorica Dăncilă asigură asociațiile de magistrați că ”există întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituțiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiție corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”.
Plenul CSM s-a întrunit luni dimineața având ca unic punct pe ordinea de zi dezbaterea efectelor adoptării OUG nr.7/2019, din perspectiva demersurilor necesare a fi întreprinse. ”Consiliul Superior al Magistraturii asigură, pe această cale, atât corpul magistraţilor, cât şi opinia publică, de preocuparea sa constantă pentru consolidarea statutului funcţiei de judecător şi procuror, necesară protejării efective a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor”.