Cătălin DRAGOMIR
Gata, a început încă un ”nou” an școlar. S-a schimbat ceva semnificativ în domeniul educației? Nu vorbim acum de vaccinați sau nevaccinați, de educația sanitară a elevilor sau dascălilor și nici de toaletele din fundul curții și apa nepotabilă folosite încă în multe unități de învățământ din țară.
Nu discutăm acum nici de faptul că profesorii continuă să ia note mari la oral la examenele de grad, iar la scris iau nota 2. Nu, pentru că sunt convins că în aceste zone lucrurile nu au progresat și nici nu vor progreasa prea curând, chiar dacă politicienii promit astfel de lucruri ori de câte ori au ocazia.
Acum discutăm despre faptul că mii de elevi încheie gimnaziul cu medii bune fără să știe să citească și să scrie corect, ori fără minime noțiuni de matematică. Au fost admiși în licee cu specializarea filologie, matematică-fizică sau economie, deși au luat sub 5 la Evaluarea Națională. Deci, poți termina 12 clase degeaba? Da! Ultimele cifre arată că dintre cei 123.122 de candidați prezenți, 94.629 au luat peste 5 la Evaluare. Restul, sub 5. Nu mai puțin de 19.000 de elevi au luat sub 5 la examenul de limba română, iar 40.000 la matematică. Au fost repartizați în licee pentru că la Evaluare nu se pică. De aici începe deranjul: elevii intră la liceu cu medii de 2,3 și 4 și vor termina studiile, iar unii chiar vor merge la facultate.
Ne mai mirăm că suntem ultimii din UE pe la mai toate materiile? Vom ajunge la momentul în care vom trage linie sub toate neajunsurile școlii românești și vom spune ”Gata! Din acest moment se aplică următoarele reguli ….” și toți, fără excepție, de la politicieni, la cadre didactice, părinți și elevi vom fi de acord cu aceste reguli?