Acasă Politic Încep negocierile pentru viitoarea majoritate parlamentară în PE

Încep negocierile pentru viitoarea majoritate parlamentară în PE

DISTRIBUIȚI

Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au anunțat că încep săptămâna viitoare negocierile pentru asigurarea majorității, care va da președintele Comisiei Europene.

Liderii grupurilor PPE, S&D, ALDE și Greens/EFA s-au întâlnit miercuri, pentru a doua oară după alegerile europene și au anunțat, într-o declarație comună, că au convenit ca pentru următoarea legislatură să asigure baza pentru ca viitorul președinte al Comisiei Europene să se bucure de o majoritate largă și stabilă.

Negocierile vor începe în 12 iunie, astfel încât să se poată finaliza înaintea următorului Consiliu European, anunță G4Media.ro.

De altfel, primul punct în proiectul ordinii de zi a Consiliului European din 20-21 iunie de la Bruxelles vizează deciziile relevante în ceea ce privește numirile pentru următorul ciclu instituțional și Agenda strategică 2019-2024 pentru Uniune.

La 2 iulie va începe noua legislatură a Parlamentului European, iar deputații se vor întâlni pentru sesiunea constitutivă din Strasbourg. Deputații își vor alege președintele, cei 14 vicepreședinți și 5 chestori, și vor decide asupra numărului și componenței comisiilor parlamentare.

Statele membre vor numi un candidat pentru postul de președinte al Comisiei Europene, în conformitate cu rezultatele alegerilor europene. Mai mult, Parlamentul trebuie să-și dea acordul asupra noului președinte al Comisiei prin majoritate absolută a voturilor (jumătate plus unu din numărul total al deputaților). În cazul în care candidatul nu obține majoritatea necesară, statele membre trebuie să propună un alt candidat în termen de o lună (Consiliului European hotărând cu majoritate calificată).

Comisarii dessemnaţi, propuşi de statele membre, şi preşedintele ales al Comisiei trebuie să obţină aprobarea Parlamentului înainte ca noua Comisie să îsi poată prelua mandatul la începutul lunii noiembrie.

Principalii candidați pentru postul de președinte al Comisiei Europene sunt Manfred Weber (PPE) și Frans Timmermans (S&D).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here