Acasă Politic Încep oficial negocierile între PNL și PSD pentru formarea unui nou guvern

Încep oficial negocierile între PNL și PSD pentru formarea unui nou guvern

DISTRIBUIȚI

Liderii PNL au votat, luni seara, în ședința Biroului Politic Național, pentru începerea oficială a negocierilor cu PSD. Reprezentanții celor două formațiuni vor avea două săptămâni la dispoziție pentru formarea unui guuvern. Condițiile de negociere sunt construirea unui guvern în jurul unui premier PNL, program de guvernare plecând de la măsurile liberale și parteneriat cu președintele. Au fost 48 de voturi „pentru” și 22 de voturi „împotrivă”.

„Biroul Politic Național al PNL, reunit astăzi în ședință statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară. A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare. Negocierile vor avea loc începând de mâine (n. r. marți, 9 noiembrie), cu o fișă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”, a anunțat partidul luni seara, după ședința BPN.

În plus, liberalii anunță că au „câteva principii” pe care PNL le va susține, nefiind negociabile: Formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal. PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană. Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană. Nicio taxă mărită, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri. Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă. Realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închidere MCV. Reforma statului. Menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA.

„De asemenea, PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia noastră fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu Președintele Klaus Iohannis. Respectarea parteneriatului cu Președintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuții să poată avea rezultate concrete”, se mai arată în comunicat.

Prezent la ședință, Ludovic Orban, care a pledat pentru refacerea majorității cu USR, a spus că o alianță cu PSD va duce partidul la sub zece la sută în sondaje. Florin Cîțu i-a transmis lui Ludovic Orban să se întoarcă în grupul parlamentar liberal cu toată echipa sa, ca să nu se ajungă la un vot de excludere.

PSD și PNL au mai format o alianță guvernamentală în perioada 2012 – 2014.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here