OMV Petrom și Romgaz au anunțat că planul final de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). Prin urmare, proiectul Neptun Deep intră in faza de dezvoltare, care presupune atât atribuirea contractelor, cât şi executarea activităților de foraj şi construire a infrastructurii necesare pentru extracția gazelor naturale.
Pentru faza de dezvoltare a proiectului, OMV Petrom și Romgaz au anunțat investiții de până la 4 miliarde de euro, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Începerea producției este estimată pentru anul 2027.
Infrastructura pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 6 în ape adânci (aproximativ 1000 m) și 4 în ape puțin adânci (aproximativ 100 m), 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore în zona de apă cu adâncimea de 100 de metri, conducta principală de gaze către țărm (aproximativ 160 km) și stația de măsurare a gazelor Tuzla.
Platforma își generează propria energie electrică. Platforma offshore, sondele si zăcămintele vor fi operate de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin).
NEPTUN DEEP S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (Romgaz) este asociatul unic al ROMGAZ BLACK SEA LIMITED care deține 50% din participația în perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă (”Neptun Deep”), iar cealaltă cotă de participație de 50% este deținută de OMV Petrom care este și operator al proiectului Neptun Deep.
Tot ieri, OMV Petrom a anunțat semnarea cu Saipem S.p.A. și Saipem Romania SRL (Saipem) a unui contract de proiectare, achiziții, construcție, instalare și punere în funcțiune, în valoare de aproximativ 1,6 miliarde euro, care marchează începerea fazei de execuție pentru dezvoltarea Neptun Deep.
Italienii de la Saipem au anunțat că pentru îndeplinirea contractului va fi folosită echipa din România, din cadrul Centrului Tehnologic de lângă Ploiești, pentru testarea materialelor care vor fi utilizate pentru instalațiile offshore, centru în care lucrează 200 de cercetători și experți, 95% dintre aceștia – români.
Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. OMV Petrom și Romgaz au anunțat că vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului. Neptun Deep va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, țara devenind astfel cel mai mare producător de gaze naturale din UE.
În cadrul contractului, Saipem va furniza servicii de management, proiectare, achiziții, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare și punere în funcțiune pentru instalațiile maritime din cadrul proiectului.
În plus, contractul implică testarea și punerea în funcțiune, pentru stația de măsurare a gazelor naturale, și secțiunile de lângă țărm și de pe uscat ale conductei de producție gaze, care vor fi construite de alți contractori.
Atribuirea contractului s-a făcut în urma unui proces public de achiziție.
Costurile aferente contractului se vor împărți în mod egal între cei doi parteneri, OMV Petrom și Romgaz.
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km2 și se află la o distanță de circa 160 km față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.
Drepturile de explorare, exploatare și producție pentru perimetrul Neptun Deep sunt deținute de OMV Petrom și Romgaz, fiecare cu o participație de 50%. OMV Petrom este operator în cadrul proiectului.
Începând cu anul 2008, activitățile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziție seismică 3D și două programe de foraj de explorare.
În cadrul campaniei de foraj 2011-2012, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime, Domino-1, a adus și prima descoperire de gaze naturale. În cadrul celei de-a doua campanii de foraj, 2014-2015, au fost săpate șapte sonde, inclusiv Pelican Sud-1, care a dus la descoperirea zăcământului Pelican Sud.
În decembrie 2022, OMV Petrom și Romgaz au depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale declarația de descoperire comercială privind zăcămintele Domino și Pelican Sud.
În martie 2023, OMV Petrom și Romgaz au semnat cu Transgaz contractul de transport pentru gazele naturale din Marea Neagră.
În iunie 2023, OMV Petrom și Romgaz au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud.
Primii metri cubi de gaze naturale urmează să fie extrași și livrați în rețeaua națională în 2027.
OMV Petrom este o companie în care acţionarii români deţin peste 42% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 21,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti).
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori din Londra.
[…] OMV Petrom și Romgaz au anunțat că planul final de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). Prin urmare, proiectul Neptun Deep intră in faza de dezvoltare, care presupune atât atribuirea contractelor, cât şi executarea activităților de foraj şi construire […] Citeste mai mult […]
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]