Astăzi încep la București lucrările reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO, primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea țării noastre la Alianță, în anul 2004, și a doua reuniune formală aliată după Summitul de la București din 2008. De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfășurată într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianței, de la declanșarea agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.
Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârșitul lunii iunie 2022, și, în acest sens, va marca o etapă esențială în operaționalizarea noului Concept Strategic al Alianței adoptat la Summit. Reuniunea va oferi oportunitatea primei discuții aplicate pentru analizarea stadiului implementării deciziilor luate la Madrid și pentru pregătirea viitorului Summit NATO de la Vilnius, din anul 2023.
Alături de șefii diplomațiilor din cele treizeci de state membre, Secretarul General al NATO și ceilalți înalți oficiali politici și militari ai Alianței, la Reuniunea de la București vor participa miniștrii afacerilor externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO. Totodată, la sesiunile deschise partenerilor din cadrul Reuniunii vor participa miniștrii afacerilor externe din Rep. Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina și state partenere ale Alianței.
Reuniunea va începe după-amiază și se va desfășura pe parcursul căreia se vor desfășura două sesiuni de lucru, inclusiv o sesiune cu participarea ministrului afacerilor externe al Ucrainei, în calitate de partener al Alianței. De asemenea, prima zi a Reuniunii va oferi oportunitatea marcării, printr-un eveniment de diplomație publică, a 20 de ani de la Summitul de la Praga din 2002, la care România, alături de alte șase state membre, a fost invitată să se alăture Alianței Nord.
Ministeriala va continua în data de 30 noiembrie 2022, cu alte două sesiuni de lucru în format aliat, la care vor participa cei doi invitați – miniștrii afacerilor externe din Finlanda și Suedia, iar la ultima sesiune și partenerii Alianței – Rep. Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina.
Discuțiile miniștrilor de externe din statele membre NATO, alături de omologii din statele partenere și invitate, vor avea în vedere măsurile de întărire a apărării și descurajării pe Flancul Estic al NATO în contextul războiului ilegal de agresiune dus de Federația Rusă în Ucraina, sporirea sprijinului aliat pentru Ucraina, combaterea amenințărilor din registrul hibrid, discutarea modalităților pentru gestionarea provocărilor pe termen lung generate de acțiunile Chinei, consolidarea rezilienței comunității euroatlantice, inclusiv în domeniul energetic. De asemenea, va fi abordată continuarea susținerii pentru creșterea rezilienței Rep. Moldova, Georgiei și Bosniei și Herțegovinei. Totodată, reuniunea va oferi oportunitatea evaluării strategice a provocărilor globale la adresa securității Alianței, ce decurg inclusiv din dependența față de state care nu împărtășesc aceleași valori cu cele aliate.