Acasă Economie Începe studiul de fezabilitate pentru Nodul intermodal de la Moara Vlăsiei. Proiectul...

Începe studiul de fezabilitate pentru Nodul intermodal de la Moara Vlăsiei. Proiectul se va întinde pe 110 hectare

DISTRIBUIȚI

La sediul Consiliului Județean Ilfov a avut loc semnarea contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate privind construcția Nodului Intermodal București-Ilfov, de la Moara Vlăsiei. Alături de președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, au participat președintele TPF Ingineria, Marian Ion Constantinescu, și primarul din Moara Vlăsiei, Andrei Filip.

Studiul de fezabilitate va fi realizat de TPF Ingineria. Valoarea contractului este de 3,5 milioane lei, fără TVA, iar valoarea investiției ar putea ajunge la o sumă între 100 și 150 de milioane de euro.

Directorul firmei care a câștigat licitația, Marian Ion Constantinescu, a precizat că “obiectivul principal este de a întocmi o documenție în vederea obținerii finanțării. În prima etapă va trebui să actualizam studiul de prefezabilitate, apoi avem de obținut certificatul de urbanism, avizele, care sunt consumatoare de timp, apoi studiul de fezabilitate propriu zis, care va da soluțiile tehnice”.

Pentru finanțarea proiectului se va încerca accesarea de fonduri europene nerambursabile din actualul exercițiu bugetar european (POIM 2014-2020), dar dacă proiectul nu va fi acceptat pentru finanțare vor fi căutați investitori privați care să intre în parteneriat cu CJ Ilfov pentru realizarea investiției.

Costurile investiției nici nu pot fi discutate, deoarece acest nod internodal și logistic va aduce cu sine dezvoltarea economică a zonei și multe locuri de muncă, a declarat Marian Petrache, care a explicat că nodul intermodal va asigura interconectarea între mai multe tipuri de transport. Nodul Intermodal București-Ilfov va fi construit la Moara Vlăsiei, având în vedere proximitatea Aeroportului Otopeni, ceea ce face ca la Moara Vlasiei sa se intersecteze transportul aerian, rutier și cel feroviar.

Astfel, mărfurile care ajung în Portul Constanța vot putea fi transportate pe cale rutieră sau pe calea ferată până la Moara Vlăsiei, apoi spre Aeroportul Otopeni de unde să fie încărcate în aeronave.

“În prima fază va fi făcut acest studiu, urmând ca în toamna anului viitor să începem proiectarea execuției. Nodul intermodal face legătura cu Otopeni, Autostrada A3 Bucuresti- Brașov și viitoarea autostradă A0, care va înconjura capitala. Toată dezvoltarea de aici ne va lega de Portul Constanța. Sperăm să fie o trambulină pentru mărfurile din Constanța. Vom aveam două zone – zona de schimb și zona logistică. Nodul intermodal este estimat la 100 – 150 de milioane de euro. Sperăm să găsim finanțare europeană”, a spus președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache.

Andrei Filip, primarul localității Moara-Vlăsiei a precizat că pentru realizarea proiectului primăria a pus la dispoziție 110 hectare de teren.

Cristina Chiriac, președinte al CONAF, a transmis un mesaj prin care precizează că mediul de afaceri reclamă de multă vreme un astfel de nod intermodal și logistic, având în vedere lipsa infrastructurii de transport.

Una dintre cele mai arzătoare probleme pentru transportatori și pentru călători este faptul că legătura dintre Aeroportul Otopeni și restul țării nu se poate face pe o autostradă sau pe calea ferată. Și din această cauză Drumul Național 1 rămâne cea mai aglomerată arteră a țării, a explicat șefa CONAF.

Un nod intermodal de transport în zona aeroportului va rezolva problema. Aeroportul Internațional Henri Coandă va avea conexiuni cu autostrăzile A0 și A3, dar și cu rețeaua feroviară, atât pentru pasageri, cât și pentru transportul de marfă. Pasagerii vor ajunge la destinație mai repede și mai simplu, iar transportul de mărfuri în regiunea București Ilfov se va intensifica – putând ajunge la un milion de tone pe an.

Nodul Intermodal București Ilfov va cuprinde două terminale cargo (feroviar și rutier), un parc logistic (spații pentru depozitarea mărfurilor) și poate o stație CFR pentru călători, dacă terminalul nu va fi făcut în aeroport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here