Acasă Info Local A INCEPUT, OFICIAL, BĂTĂLIA PENTRU PARLAMENTUL 2016 – 2020

A INCEPUT, OFICIAL, BĂTĂLIA PENTRU PARLAMENTUL 2016 – 2020

DISTRIBUIȚI

votCampania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 a început la 11 noiembrie, și se va încheia în data de 10 decembrie, la orele 7.00. În cursa electorală s-au înscris, potrivit Biroului Electoral Central, 4.251 de candidați pentru Camera Deputaților și 2.226 pentru Senat.

Numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie, este de 18.906.721, conform datelor furnizate în 8 noiembrie de Autoritatea Electorală Permanentă. Listele electorale permanente se vor întocmi cel târziu cu trei zile înaintea alegerilor, pe 8 decembrie.

Numărul total de alegători români cu domiciliul sau reședința în țară, valabil la data de 8 noiembrie, este de 18.297.431 și sunt 8.889 de cereri de vot prin corespondență ale cetățenilor români din străinătate.

În diaspora a început deja votul, deoarece cetățenii români cu reședința sau domiciliul în străinătate și care s-au înscris în Registrul electoral au primit buletinele de vot prin Poșta Română. Plicurile cu voturile prin corespondență se centralizează la Biroul Electoral de Circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Pentru organizarea alegerilor s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane de lei, iar fondurile necesare sunt prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli.

La alegerile legislative din 2016 se va vota din nou pe listă, după ce la 24 februarie 2015 Comisia de Cod Electoral a decis revenirea la votul pe listă și renunțarea la sistemul de vot uninominal folosit în ultimele două alegeri legislative. Această schimbare a fost susținută atât de PSD cât și de PNL. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea alegerilor parlamentare pe listă la 20 iunie 2015.

Scrutinul parlamentar din 11 decembrie a fost pregătit, așadar, din 2015, nu mai puțin de patru legi electorale fiind adoptate în acest sens: legea partidelor politice, legea finanțării partidelor și a campaniilor, legea alegerilor parlamentare și legea votului prin corespondență. După două legislaturi în care deputații și senatorii au fost aleși uninominal, acum se revine la votul pe liste de partid ceea ce va conduce și la reducerea numărului de parlamentari. Normele de reprezentare prevăd ca un deputat să reprezinte 73.000 de locuitori, iar un senator va fi ales pentru 168.000 de locuitori. Asta va duce la alegerea a 466 de parlamentari, cu 166 mai mulți decât ceea ce au exprimat românii, prin vot, la referendumul organizat în anul 2009 când au optat pentru 300 de parlamentari.

În legislatura 2016 – 2020 Parlamentul României va avea 308 de deputați, 134 de senatori, 18 parlamentari din partea minorităților și 6 parlamentari care vor reprezenta diaspora.

Pragul electoral de 5% a rămas neschimbat, iar pentru alianțe se mai adaugă 3% pentru al doilea partid intrat în alianță și câte un procent pentru următoarele, fără a se putea depași 10%. Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară și este calculat astfel: a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale (n.r. județe) pentru toți competitorii electorali, și b) în cazul alianțelor politice și alianțelor electorale, la pragul de 5% se adaugă, pentru al doilea membru al alianței 3% din voturile valabil exprimate pe țară și, pentru fiecare membru al alianței, începând cu al treilea, câte un procent din voturile valabil exprimate în toate circumscripțiile electorale, fără a se putea depăși 10% din aceste voturi.

 

Ilfovenii vor trimite în Parlament doi senatori și trei deputați

 

Cetățenii județului Ilfov vor trimite în parlamentul 2016 – 2020 doi senatori și cinci deputați, potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

În prezent, Ilfovul este reprezentat în parlament de deputații Radu Stroe (liberal, ales pe listele USL, fost UNPR, în prezent PSD), Ninel Peia (ales pe listele USL, membru al PSD), Hubert Petru Ștefan Thuma (ales pe listele USL, membru al PNL), Daniel Gheorghe (ales din partea PNL în mai 2014, înlocuitor al lui Eduard Raul Hellvig, numit director al SRI) și Ștefan Burlacu (ales pe listele PPDD, membru al PMP). Burlacu va candida din nou, de data aceasta pentru PMP Neamț.

La Senat, Ilfovul mai este reprezentat doar de Nicolae Nasta, ales pe listele USL, fost liberal, în prezent membru al ALDE. Gabriela Firea a demisionat din camera superioară a Parlamentului după ce a fost aleasă în funcția de primar general al Capitalei.

 

Candidații organizațiilor din Ilfov

 

PNL: Pentru Senat, liberalii îi propun pe Nicoleta Pauliuc, George Ene, Adriana Stoica și Luiza Manea, iar pentru Camera Deputaților pe Daniel Gheorghe, Mihai Culeafă, Florin Secară, Daniel Zamfir, Lia Lungan, Mioara Drăgan și Petru Niculae. Dintre candidați, fac parte din legislatura actuală Daniel Gheorghe și Florin Secară.

PSD îi propune pe Emanuel Gabriel Botnariu, Cornelius Roșiianu, Victor Neagu și Jeni Barbu, iar la Camera Deputaților pe Alexandra Corina Bogaciu, Constantin Cătălin Zamfira, Mihai Sandu Niță, Gheorghe Bolintineanu și Niculae Constantin.

Din partea USR candidează la Senat Alexandru Cosmin Moldovean, Dragoș Ioan Coste, Adrian Ion Burcea și Silviana Geanina Mateescu, iar la Camera Deputaților – Cornel Zainea, Ciprian Băilă, Petruța Nedelcu, Ciprian Necula, Daniel Taivan, Oana MarinaMateescu și Florin Cepraga.

PMP: Alexandru Gheorghe Dumitrescu, Marian George Cucu și Viorica Maria Iordache – pentru Senat – și Rizia Tudorache, Iosif Dorin Cândea, Marian Coman, Miluță Orheanu, Magdalena Grecu, Marin Vasile și Dumitru Chiță – pentru Camera Deputaților.

ALDE a ales să meargă la alegerile pentru Senat cu echipa formată din Valentin Diblă, Ninel Toma, Laura Albani și fostul independent până de curând, Florin Viorel Cecate, iar pentru Camera Deputaților cu echipa formată din Constantin Alin Bucur, Nelu Gheorghe, Adrian Vlad Țone, Daniela Călin, Adrian Cristian Constantin Ioan Matei și Florin Giurea. Liderul organizației, senatorul Nicolae Nasta, nu se regăsește pe liste.

PRU deschide lista la Senat cu Gheorghe Gheorghe, acesta fiind urmat de Ligia Elena Moldovan, Daniela Simona Grădinaru și Emilian Marius Oanță. La Camera Deputaților, primul loc, cel considerat eligibil, este ocupat de Alexandra Luiza Neniță. Aceasta este urmată de Gabriel Iordan, Daniel Predoșel, Florin Mușat, Bogdan Pintileasa, Adela Ana Lupșe și Andreea Brândușa Nastasiuc.

Alianța Noastră România îi propune la Senat pe Adrian Constantin Bunea, Răzvan Alexandru Cârstea și Valeriu Ariciu, iar la Camera Deputaților pe Liviu Iulian Drăghici, Adrian Vlăduț, Cristian Maliszerskhi și Alexandru Cristian Soare.

PRM participă cu următoarea echipă: La Senat Cristiana Matei, Ana Daniela Herghelegiu, Violeta Zaluțchi și Maria Rădulescu. Camera Deputaților: Nicolae Iuruc, Robertino Niță, Dan Roberto Dănuț, Marin Florea, Ionuț Andrei Relu, Silvian Zaluțchi și Sorin Cristea.

UDMR, ca de fiecare dată, onorează listele pentru Parlament. La Senat, propunerile sunt: Dudus Iakob, Istvan Ghyorghy, Szabo Csilla Erzsebet și Robert Mayer, iar pentru Camera Deputaților: Miclok Erno, Aurel Otto Szanto, Bauman Dieter Gergo, Boldiszar Maria, Zotyko Jacint, Liegrandi Nagy Panna și Fodor Caroly Levente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here