Acasă Interne Informarea clerului, factor al schimbării percepției comunității asupra victimelor traficului de personae

Informarea clerului, factor al schimbării percepției comunității asupra victimelor traficului de personae

DISTRIBUIȚI

Agentia Națională împotriva Traficului de Persoane a organizat în perioada aprilie 2022-aprilie 2023, o serie de sesiuni de instruire dedicate preoților orodocși și asistenților sociali implicați în acțiuni umanitare din partea Bisericii Ortodoxe Române . Activitățile s-au desfășurat  la nivel national, cu sprijinul înalților prelați ortodocși, fiind parte a unei inițiative comune derulată de Patriarhia Română și Asociația Filantropia.

Ofițerii antitrafic ai A.N.I.T.P. au sustinut prelegeri dedicate informării personalului bisericesc la Tulcea, Baia Mare, București, Bârsana, Rădauți, Alexandria, Brașov, Vălenii de Munte, Timișoara, Constanța și Cluj Napoca.

              Instruirea clericilor ortodocsi reprezintă unul din obiectivele partenerialului încheiat de A.N.I.T.P. cu Patriarhia Română, ce  implică, printre altele, dezvoltarea de acțiuni comune de prevenire a traficului de persoane la nivel local, regional sau naţional și realizarea și diseminarea de materiale informative despre problematica traficului de persoane.

În cadrul celor  15 sesiuni de instruire organizate, specialiștii antirafic ai A.N.I.T.P. au prezentat celor aproape 400 de participanți, majoritatea preoți din parohiile orodoxe,  informații cu privire la semnele de identificare a unei victime a traficului de persoane, modalitățile de lucru cu victimele traficului de persoane, detalii despre starea de dependență, integritatea fizică și mentală și particularități ale modurilor de exploatare.

Suntem convinsi că informarea corectă a clericilor  despre ce înseamnă cu adevărat traficul de persoane, poate contribui la schimbarea percepției unor întregi comunități asupra victimelor traficului de persoane, și poate conduce la creșterea gradului de implicare a societatii în reducerea acestui fenomen.

Vă prezentăm în rândurile ce urmează câteva  informații care pot fi de ajutor în recunoașterea unei persoane traficate sau în evitarea unei situații periculoase din sfera traficului de persoane:

Cum identifici o persoană traficată ?

Pare dezorientată, nu privește oamenii în ochi, e nedormită, nemâncată, aparent detașată de ce i se întâmplă, are pierderi de memorie și semne de violență pe corp.

Călătorește fără bagaj și cu o persoană care arată diferit față de ea. Însoțitorul îi ține actele, o supraveghează peste tot, chiar și la toaletă, și nu-i dă voie să intre în vorbă cu alții.

Pentru a evita o situaţie periculoasă:

Selectează atent prietenii pe care îi adaugi pe rețelele de socializare.

Nu posta public multe informații personale.

Nu trimite poze provocatoare prin internet.

Nu te întâlni singur/singură cu o persoană cunoscută online.

Nu accepta ca o persoană cunoscută doar online să-ți cumpere bilet pentru o destinație anume, cu promisiunea că vei lucra sau îl/o vei cunoaște acolo.

Vrei să lucrezi în străinătate?

Verifică angajatorul.

Nu încredința nimănui actul de identitate.

Stabilește cu familia o parolă pe care să le-o spui la telefon dacă ai probleme și nu poți vorbi.

Ești victimă a traficului sau dorești mai multe informații despre traficul de persoane ?

Sună gratuit la 0800.800.678

 

2 COMENTARII

  1. […] Agentia Națională împotriva Traficului de Persoane a organizat în perioada aprilie 2022-aprilie 2023, o serie de sesiuni de instruire dedicate preoților orodocși și asistenților sociali implicați în acțiuni umanitare din partea Bisericii Ortodoxe Române . Activitățile s-au desfășurat  la nivel national, cu sprijinul înalților prelați ortodocși, fiind parte a unei inițiative comune derulată de Patriarhia […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here