Acasă Social Informații importante despre vechimea în muncă

Informații importante despre vechimea în muncă

DISTRIBUIȚI

ITM Ilfov desfăşoară, până la sfârșitul anului, Campania de informare și conștientizare a angajatorilor și salariatilor cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime în muncă.

Potrivit inspectorului șef al instituției, Doru Raicu, prin această campanie se urmărește informarea persoanelor fizice care au sau au avut calitatea de salariat cu privire la condițiile în care pot solicita adeverințe de vechime și informarea și conștientizarea angajatorilor și a altor deținători de arhivă, cu privire la obligația legală de eliberare a acestora.

După cum se știe, potrivit Codului Muncii și Hotărârii Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, la încetarea activităţii salariatului, angajatorii au obligaţia să îi elibereze o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate. Acest document  trebuie să cuprindă următoarele informații: datele de identificare ale salariatului, datele de identificare ale angajatorului, data și numărul contractului individual de muncă, tipul de contract, data începerii activității, funcția ocupată, salariul de bază și sporurile prevăzute în contractul de muncă, modificările suferite în executarea raportului de muncă, data încetării contractului individual de muncă, temeiul de încetare, perioadele de absențe nemotivate și concedii fără plată, semnătura reprezentantului legal al angajatorului și ștampila.

Până la data de 31 decembrie 2010, actul oficial prin care s-a dovedit vechimea în muncă, vechimea neîntreruptă în muncă, vechimea neîntreruptă în aceeaşi unitate, vechimea în  funcţie, meserie sau specialitate, timpul lucrat în locuri de muncă cu condiţii deosebite, retribuția tarifară de încadrare şi alte drepturi care se includ în aceasta, a fost carnetul de muncă.

În cazul pierderii carnetului de muncă, în cazul în care în carnetul de muncă nu se regăsesc toate perioadele lucrate sau în cazul în care nu au avut întocmit carnet de muncă, persoanele care au fost încadrate în muncă până la data de 31 decembrie 2010 pot solicita adeverințe de vechime aferente perioadelor lucrate.

Adeverințele de vechime se solicită fostului angajator.

  1. În cazul în care acesta nu mai există, adeverințele se vor solicita în scris, după cum urmează:

–           unității care a preluat arhiva acestuia, în cazul angajatorilor cu capital de stat și mixt;

–           inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială a avut sediul social angajatorul, în cazul angajatorilor cu capital privat, în schimbul unei taxe de 20 lei/document.

Angajatorii au obligația de a elibera adeverințe de vechime, astfel:

– la încetarea activităţii salariatului, fără a fi  necesară vreo solicitare în acest sens, din partea acestuia;

– la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, în termen de 15 zile de la data solicitării formulate în scris.

În cazul în care angajatorul se află, la momentul solicitării, în procedură de insolvență, faliment sau lichidare conform prevederilor legale în vigoare, administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar este obligat să elibereze salariaților, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, un document care să ateste activitatea desfășurată de aceștia, conform prevederilor art. 34 alin. (5) din Legea nr. 53/2003– Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

  1. Succesorii în drepturi ai angajatorilor desființați au obligaţia de a elibera, la cerere, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, adeverinţe cu datele existente în documentele pe care aceștia le deţin. Cererea poate fi depusă în format letric sau în format electronic.

În cazul în care angajatorul este desființat fără ca activitatea acestuia să fie continuată un alt angajator, obligația de a elibera adeverințele de vechime o au operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice.

Documentele care stau la baza eliberării adeverinței de vechime se predau, pe bază de contract, operatorilor economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice, cu notificarea Arhivelor Naţionale sau, după caz, a serviciilor judeţene/Serviciului Municipiului Bucureşti ale/al Arhivelor Naţionale.

Notificarea conţine toate denumirile anterioare cunoscute ale angajatorilor desfiinţaţi, de la înfiinţare şi până la desfiinţare sau radierea din registrul comerţului, după caz.

Prin urmare, pentru a identifica operatoratul economic căruia trebuie să îi solicite adeverința, fostul salariat se va adresa Arhivelor Naţionale sau, după caz, a serviciilor judeţene/Serviciului Municipiului Bucureşti ale/al Arhivelor Naţionale.

Serviciile arhivistice prestate de operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de Arhivele Naţionale.

Datele privind societățile și succesorii în drepturi ai acestora pot fi obținute de la ONRC.

Adeverinţele se eliberează în format letric şi se predau la sediul deţinătorilor de documente, personal sau prin reprezentant legal, ori se transmit prin servicii de curierat/poştale, cu confirmare de primire. Costul serviciilor de curierat/poştale este suportat de solicitant.

Încălcarea de către angajator sau de către succesorul în drepturi a acestuia a obligaţiei de a elibera adeverința de vechime se constată și se sancționează de către Inspecția Muncii prin inspectoratele teritoriale de muncă.

Nerespectarea de operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice a obligaţiei de a elibera adeverința de vechime se constată și se sancționează de Arhivela Naţionale şi, după caz, de serviciile judeţene ale Arhivelor Naţionale.

1 COMENTARIU

  1. […] ITM Ilfov desfăşoară, până la sfârșitul anului, Campania de informare și conștientizare a angajatorilor și salariatilor cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime în muncă. Potrivit inspectorului șef al instituției, Doru Raicu, prin această campanie se urmărește informarea persoanelor fizice care au sau au avut calitatea de salariat cu privire la condițiile în care pot […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here