Comisia Europeană va declanșa în acest an o procedură de infringement din cauza dezastrului ecologic reprezentat de gropile de gunoi din jurul marilor orașe din România, au declarat pentru G4Media.ro surse din instituție. Comisia Europeană a constatat că România a făcut progrese infime în sortarea, depozitarea și valorificarea deșeurilor municipale, în ciuda sumelor imense de bani alocate de UE. Comisia Europeană avertizează că gropile de gunoi sunt focare de infecție pentru cetățenii români și vrea să oblige statul român să rezolve problema.
Gropile de gunoi din jurul marilor orașe din România sunt adevărate bombe pentru mediu, dar și pentru sănătatea oamenilor, aceasta este concluzia preliminară a experților Comisiei Europene într-un raport intern finalizat la sfârșitul acestui an.
În acest document, experții Comisiei Europene arată că România nu a făcut din 2014 nici un progres în ceea ce privește deșeurile municipale și din acest motiv procedura de infrigement nu poate fi evitată în 2020. Reamintim că în urmă cu șase ani România a primit un răgaz pentru a aplica 30 de măsuri pe mediu pentru a evita procedura de infrigement.
Procedura de infringement înseamnă că un stat este sancționat pentru că încalcă grav regulile comunității europene. Comisia Europeană poate decide blocarea finanțărilor din sectorul vizat în cadrul procedurii de infrigement sau poate adopta o măsură intermediară, de blocare parțială a unor finanțări.
Pentru perioada 2021-2027, România a depus deja proiecte de peste trei miliarde de euro pe mediu, așa cum a anunțat ministerul de resort. Paradoxal, mare parte din aceste finanțări comunitare se refereau tocmai la realizarea unor gropi noi de deșeuri sau la realizarea unor incineratoare.
Avertismente repetate ale Comisiei Europene
Reprezentanții statului român ar fi fost anunțați de mai multe ori în acest an că de la anul se va aplica procedura de infrigement. Chiar și în această situație, România nu a putut prezenta nici măcar un plan concret din care se reiasă că se vor face progrese în 2020. ”Din acest motiv, este posibil să fie blocat accesul României la toate fondurile pe mediu, să nu fie doar un blocaj parțial sau o sancțiune simbolică”, au declarat pentru G4Media.ro surse din Comisia Europeană.
Printre gropile de gunoi care pun mediu și viața oamenilor în pericol sunt cele unde este depozitat gunoiul municipal din București, Craiova, Deva. De menționat însă că mai toate marile orașe au probleme cu aceste gropi de gunoi. Aceste platforme sunt periculoase pentru mediu pentru că deșeurile nu sunt selectate decât rareori, nu există instalații care să elimine gazele nocive produse de gunoi. În plus, substanțele cu care este tratat gunoiul ajunge deseori și în sol.
Bucureștiul vrea incinerator
În acest moment, mare parte din gunoiul din Capitală este dus în groapa de la Vidra, Ilfov. Această platfomă este administrată de Eco Sud SA, una dintre cele mai mari firme din domeniu. Eco Sud SA este deținută în acte de Elena Șontelecan (65%) și de Cristian Cantemir (35%), așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul termene
Eco Sud SA vrea să obțină prelungirea autorizației de mediu pentru încă zece ani. Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, se opune acestui lucru, dorind o prelungire pe o perioadă mai mică, până se va găsi o altă soluție.
O alternativă la groapa de gunoi este un incinerator modern de deșeuri. Gabriela Firea, primarul Capitalei, a anunțat intenția de a construi o asemenea instalație care va costa 230 milioane de euro, din care 180 de milioane ar urma sa fie finanțare europeana. Incineratorul ar urma sa fie construita pana in 2023 in Sectorul 4, pe locul unde acum se afla CET Progresu. Însă, dacă Româna va intra în infrigement, finanțarea europeană ar putea fi blocată. Mai mult, după cum spune consilierul PNL Ciprian Ciucu, tehnologia aleasă de Firea ar fi una veche.
Primarii din Sectorul 1 și 3 s-au aliat și ei pentru a face o platformă de depozitare și valorificare a deșeurilor, edilul din Sectorul 1, Daniel Tudorache, recunoscând că știe că țara noastră va intra în 2020 în procedură de infrigement. ”Vreau să rezolvăm această problemă spinoasa a deșeurilor municipale care oricum ne va apăsa pe umeri începând din anul 2020, când ţara noastră va intra cu siguranță în infringement”, a declarat Tudorache atunci când a prezentat parteneriatul cu Robert Negoiță.
Probleme și la Deva
Și în județul Hunedoara sunt probleme cu deșeurile care provin din muncipiul Deva. Chiar la marginea orașului Deva este una dintre cele mai periculoase gropi de gunoi. Platforma este deținută de Salubritatea SA Hunedoara, societate unde Gheorghe Dumitru Mara este acționarul principal, conform datelor obținute cu ajutorul aplicației termene.ro. Primarul Devei, Florin Oancea, a declarat că firma care deține această stație a fost amendată des de instituțiile primăriei și de Garda de Mediu. Această groapă ar fi închisă, dar gunoiul nu este tratat.
În acest moment, gunoiul din Deva este dus la groapa de gunoi de la Bârcea Mare, localitate din Hunedoara. Dar și aci, Garda de Mediu a depistat probleme și a aplicat amenzi. Această platformă a fost realizată de Consiliul Județean Hunedoara, dar oferită spre administrare, fără licitație, firmei Supercom SA, o altă mare companie din domeniu. Supercom SA este deținută de familia fostului senator PSD Ionel Ilie Ciuclea.
În perioada 2018-2019 până în prezent, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Hunedoara a efectuat acțiuni de inspecție și control la Depozitul de deșeuri de la Bârcea Mare. Au fost aplicate sancțiuni contravenționale și au fost impuse măsuri specifice de conformare cu termene fixe sau cu caracter permanent.
Comisarii de mediu au constatat că la groapa de gunoi din Hunedoara deșeurile nu sunt valorificate energetic, dar și alte probleme, precum depozitarea improprie a PET-urilor și lipsa puțurilor de captare a gazului emis de gunoiul descompus. Cea mai gravă probleme este ”nefuncționarea biofiltrului pentru tratarea aerului rezultat din hala de sortare mecanică a gropii de gunoi”.
Craiova, raiul șobolanilor
O altă groapă de gunoi cu probleme este cea unde sunt depozitate deșeurile municipale din Craiova. Primarul Craiovei, Mihai Genoiu, și președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, au declarat de mai multe ori în că groapa de gunoi de Mofleni nu face față gunoaielor din municipiu și din județ și din acest motiv ar trebui realizată o nouă platformă de depozitare a gunoaielor. Groapa de gunoi de la Mofleni este administrată de Eco Sud SA. Foto – B1.ro