Acasă Social INSCOP Research: Încrederea în lideri internaționali

INSCOP Research: Încrederea în lideri internaționali

Conform BAROMETRULUI Informat.ro – INSCOP Research, ediția a II-a, realizat în perioada 20-26 iunie 2025, 3 din 10 români au încredere în președintele SUA, Donald Trump.

BAROMETRUL Informat.ro – INSCOP Research își propune să aducă în atenția publică teme de interes pentru a stimula conversații naționale despre subiecte diverse și politici publice esențiale pentru prezentul și viitorul României pornind de la opinia românilor în parteneriat cu centre de gândire și instituții academice de prestigiu. Este un demers prin care ne propunem să contribuim la consolidarea democrației prin utilizarea de instrumente științifice și credibile care aduc în prim planul dezbaterii publice vocea cetățenilor.

Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.

Încrederea în lideri internaționali

Regele Charles al Marii Britanii conduce în clasamentul încrederii în lideri internaționali, cu 45.5% încredere destul de multă și foarte multă, în condițiile în care 90.7% dintre respondenți spun că au auzit de acesta. Monarhul britanic este urmat de președintele SUA, Donald Trump, cu 30.5% încredere destul de multă și foarte multă (notorietate 96.2%), Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, cu 28.7% (notorietate 82%) și Emmanuel Macron, președintele Franței, cu 26.3% (notorietate 85.8%). În liderul rus Vladimir Putin au încredere destul de multă și foarte multă 15.6% dintre cei intervievați, la un nivel de notorietate de 99.3%.

Regele Charles al Marii Britanii  se bucură de o încredere ridicată mai ales din partea următoarelor categorii de populație: votanții PNL și USR, bărbații, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei cu educație superioară, locuitorii din urbanul mic și angajații la privat. Au încredere destul de multă și foarte multă în Donald Trump mai ales: votanții AUR, bărbații, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei cu educație medie, locuitorii din rural și utilizatorii Tik-Tok. Votanții PNL și USR, persoanele cu educație superioară, locuitorii din București și din urbanul mare tind să aibă cea mai multă încredere în Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. Au încredere în Emmanuel Macron, președintele Franței, mai ales: votanții PNL și USR, persoanele cu educație superioară, locuitorii din București și din urbanul mare, angajații la stat. Votanții AUR, bărbații, persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani și utilizatorii Tik-Tok sunt categoriile care au cea mai mare încredere în Vladimir Putin, președintele Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.