Conform BAROMETRULUI Informat.ro – INSCOP Research, ediția a II-a, realizat în perioada 20-26 iunie 2025, doar jumătate dintre români sunt de acord cu afirmația „România oferă un viitor copiilor mei și generațiilor viitoare”.
BAROMETRUL Informat.ro – INSCOP Research își propune să aducă în atenția publică teme de interes pentru a stimula conversații naționale despre subiecte diverse și politici publice esențiale pentru prezentul și viitorul României pornind de la opinia românilor în parteneriat cu centre de gândire și instituții academice de prestigiu. Este un demers prin care ne propunem să contribuim la consolidarea democrației prin utilizarea de instrumente științifice și credibile care aduc în prim planul dezbaterii publice vocea cetățenilor.
Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.
Remus Ștefureac – director INSCOP Research: „Barometrul Informat.ro – INSCOP Research arată o imagine complexă a percepțiilor patriotice în România. Pe de o parte, sentimentul patriotic generic este unul puternic, majoritatea covârșitoare a respondenților (88,2%) declarând că iubesc România și sunt mândri de țara lor. Pe de altă parte însă, optimismul privind viitorul generațiilor următoare este mult mai temperat, doar 50,4% dintre respondenți exprimând acord parțial sau total cu ideea că România oferă un viitor copiilor lor și generațiilor următoare. Se observă o disonanță între atașamentul emoțional față de țară și percepția asupra perspectivelor socio-economice, reflectată de cei 36,4% care cred că România nu oferă un viitor copiilor lor. În ceea ce privește intenția de a rămâne în țară, peste 75% dintre români declară că nu vor să o părăsească, dar acest procent scade semnificativ în rândul tinerilor (18-29 ani), semnalând potențialul unui exod generațional. Analiza pe profiluri demografice relevă diferențe notabile: persoanele din mediul rural și vârstnicii sunt mai atașați de țară, în timp ce în mediul urban mare și la categoriile de vârstă 18-29 ani există un grad mai ridicat de incertitudine și dezacord. Din punct de vedere politic se observă diferențe între votanții partidelor: Votanții PNL cred în proproție de 80% că România oferă un viitor copiilor lor, părere împărtășită de 69% dintre votanții PSD, 54% dintre votanții USR și doar 39% dintre votanții AUR.”
Patriotism
75% dintre respondenți sunt total de acord cu afirmația „Iubesc România și sunt mândru de țara mea”, 13.2% sunt de acord parțial, 4.7% nici de acord, nici în dezacord. 2.6% sunt în dezacord parțial, iar 3.1% în dezacord total. 1.4% nu știu sau nu răspund.
Votanții PSD și persoanele peste 45 de ani sunt de acord cu afirmația dată într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație. Își exprimă dezacordul cu afirmația dată mai ales tinerii sub 30 de ani.
21.3% dintre respondenți sunt total de acord cu afirmația „România oferă un viitor copiilor mei și generațiilor viitoare”, 29.1% sunt de acord parțial, 10.5% nici de acord, nici în dezacord. 11.3% sunt în dezacord parțial, 25.1% în dezacord total. 2.8% nu știu sau nu răspund.
Votanții PSD și PNL, locuitorii din urbanul mare și angajații la stat sunt de acord cu afirmația dată într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație. Își exprimă dezacordul cu afirmația dată mai ales: votanții AUR și locuitorii din urbanul mic.
75.1% dintre respondenți sunt total de acord cu afirmația „România e țara mea și nu vreau să o părăsesc”, 12.3% sunt de acord parțial, 3.8% nici de acord, nici în dezacord. 2.6% sunt în dezacord parțial, iar 5.3% în dezacord total. 1.0% nu știu sau nu răspund.
Votanții PSD sunt de acord cu afirmația dată într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație. Își exprimă dezacordul cu afirmația dată mai ales: tinerii sub 30 de ani, votanții AUR și USR.