Acasă Social INSCOP Research: Percepția asupra Republicii Moldova. După 10 ani – Comparație percepții...

INSCOP Research: Percepția asupra Republicii Moldova. După 10 ani – Comparație percepții 2013 – 2023

DISTRIBUIȚI

 Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în noiembrie 2023, aproape 50% dintre români consideră că Republica Moldova este mai apropiată de România şi de UE, în timp ce 15% cred că țara vecină este mai apropiată de Rusia și Uniunea Eurasiatică (pondere în scădere cu 10 procente față de acum 10 ani).

Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

„Cea mai semnificativă evoluție din ultimii 10 ani a percepției românilor cu privire la Republica Moldova este scăderea cu 10 procente a ponderii celor care declară că Basarabia este mai apropiată de Rusia. De asemenea, ponderea celor care cred că Republica Moldova se va integra în Uniunea Europeană sau se va uni cu România este mai mare decât a celor care cred că va rămâne așa cum este în prezent sau se va apropia de Rusia. Analizând în ansamblu datele, concluzia principală este că opinia publică are o evaluare mai realistă a Republicii Moldova, conectată la evoluțiile pozitive din ultimii ani”, a declarat Remus Stefureac – director INSCOP Research.

Apropierea Republicii Moldova de Est sau de Vest
47.1% dintre români sunt de părere că Republica Moldova/Basarabia este mai apropiată de România și Uniunea Europeană (față de 51.7% în noiembrie 2013), 15% de Rusia și Uniunea Eurasiatică (față de 25.7% în noiembrie 2013), iar 27.2% nici una, nici alta (față de 15.8% în noiembrie 2013). Ponderea non-răspunsurilor este de 10.7% (față de 6.8% în noiembrie 2013).
Analiza socio-demografică: Persoanele peste 45 de ani, cei inactivi pasivi, locuitorii din București și din regiunea Nord-Est sau Nord-Vest sunt de părere că Republica Moldova/Basarabia este mai apropiată de România și Uniunea Europeană într-o proporție mai mare decât restul populației.  Cred că Republica Moldova/Basarabia este mai apropiată de Rusia și Uniunea Eurasiatică mai ales: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din regiunea Sud-Est și cei cu venituri mai ridicate.

Viitorul Republicii Moldova
Întrebați ce cred că se va întâmpla în viitor cu Republica Moldova/Basarabia, 29.7% cred că va rămâne așa cum este acum, 28.9% că se va integra în Uniunea Europeană, 16.5% că se va uni cu România, iar 12.4% că se va apropia de Rusia. 12.5% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

 https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2023/12/14.12.2023-Sondaj-INSCOP-News.ro-Partea-7-Basarabia.pdf

2 COMENTARII

  1. […]  Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în noiembrie 2023, aproape 50% dintre români consideră că Republica Moldova este mai apropiată de România şi de UE, în timp ce 15% cred că țara vecină este mai apropiată de Rusia și Uniunea Eurasiatică (pondere în scădere cu 10 procente față de acum […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here