Acasă Politic Internările în spitalele publice – suspendate pentru 30 de zile. Medicii curanți...

Internările în spitalele publice – suspendate pentru 30 de zile. Medicii curanți vor argumenta în foaia de observație necesitatea internării. Excepție fac urgențele și femeile însărcinate

DISTRIBUIȚI

Se introduc turele de 12 ore, iar personalul poate fi transferat la nevoie Rezidenții de medicină de urgență vor fi preluați la UPU pentru suplimentarea personalului

La finalul ședinței de guvern de luni, 4 octombrie, secretarul de Stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat emiterea unui ordin cu valabilitate 30 de zile, prin care managerii unităților publice sanitare cu paturi  trebuie să dispună suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate.

Această măsură nu se aplică în cazul urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă, care trebuie să se prezinte periodic pentru monitorizare, investigații sau tratament, astfel de proceduri medicale urmând să fie realizate în continuare în unitățile medicale publice.

Măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate, care argumentează în foaia de observație care este motivația medicală care impune necesitatea internării pacienților care nu reprezintă urgențe și care nu sunt pacienți COVID.

Managerii unităților publice distribuie personalul care devine disponibil către structurile care tratează pacienți COVID pozitivsau, dacă nu există astfel de structuri în unitățile respective, raportează către direcțiile de Sănătate Publică, pentru detașarea la nevoie a personalului respectiv către alte unități medicale.

Pentru unitățile spitalicești unde permanența nu se poate asigura doar prin intermediul liniilor de gardă managerii trebuie să asigure permanența prin ture de 12 ore pentru întregul personal deficitar, astfel încât personalul respectiv să nu se mai prezinte zilnic la unitate, ci doar în turele în care este programat.

Raed Arafat a precizat că ordinul a fost discutat și cu Ministerul Sănătății și că este soluția de a ajuta la gestionarea unei situații de urgență, de dezastru și că a fost aplicată și în alte țări când au fost probleme serioase, când s-a trecut prin valuri grave, cum este valul prin care trecem la acest moment.

De asemenea, Raed Arafat a mai anunțat că toți rezidenții de medicină de urgență urmează să fie preluați la stagiul de bază, adică la unitățile de primiri urgențe, pentru completarea personalului. În acest moment, Ministerul Sănătății analizează o măsură similară și pentru rezidenții de anestezie-terapie intensivă, cu scopul mobilizării unui număr cât mai mare de rezidenți.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here