Bunurile culturale din metale prețioase aflate în colecțiile a 18 muzee din România, care au făcut parte din expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului”, deschisă la Muzeul Drents din Assen, Olanda, s-au întors ieri, în țară.
Expoziția, deschisă în perioada perioada 7 iulie 2024 – 26 ianuarie 2025, a înregistrat un număr de 84336 vizitatori (conform ultimelor date furnizate de Muzeul Drents), marcând 30 de ani de la deschiderea primei expoziții de arheologie românească găzduită de un muzeu olandez.
Proiectul expozițional a fost realizat de Muzeul Național de Istorie a României în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc – Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Civilizației Gumelnița – Oltenița, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău, Complexul Național Muzeal Neamț, Muzeul Municipiului București – Muzeul George Severeanu, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Național al Bucovinei, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul Național al Banatului – Timișoara, Muzeul Județean Argeș. Le mulțumim partenerilor noștri, pe această cale.
Muzeul Național de Istorie a României a organizat în ultimii zece ani numeroase expoziții internaționale în țări precum Franța, Belgia, Spania, Portugalia, Italia, Olanda, Danemarca, Ungaria, SUA, Canada și China. Primul pas a fost făcut prin organizarea expoziției „Aurul și argintul antic al României”, în perioada 2014-2019, care a prezentat tezaurele naționale, atât în Ungaria (la Debrecen și Szeged), cât și în majoritatea muzeelor din România, oferind publicului din întreaga țară posibilitatea de a-și cunoaște istoria, inclusiv prin intermediul acesta. Am continuat în 2016 cu expoziția „Comorile României” în Republica Populară Chineză, la Muzeul Național al Chinei din Beijing și la Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu.