Home Editorial Între speculă și nevoi

Între speculă și nevoi

SHARE

Cătălin DRAGOMIR

Guvernul nu poate dicta comercianților nivelul prețurilor pe care să le practice. Dacă este cerere atunci comerciantul speculează momentul pentru propriul profit. Nici nu poate fi condamnat că are un asemenea comportament. Ăsta este scopul unei afaceri: să facă bani sau, cel puțin, să nu piardă! E afacere, nu binefacere!

Guvernul caută soluții legale pentru combaterea speculei prin adaptarea cadrului general care să protejeze consumatorii împotriva creșterilor de preț nejustificate și disfuncţionalităţilor în funcționarea pieței.

Consiliul Concurenței și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului vor putea interveni pentru a combate practicile concurenței neloiale.

Pănă aici e bine. Problema este cum măsurăm specula? Cine este vinovat de creșterea prețurilor? Pînă acum era de vină invazia rușilor în Ucraina, erau de vină bursele care se pregăteau pentru o asemenea acțiune.

Ca de obicei, la noi s-a întins totul la maximum, de la asigurări auto până scumpirile în bătaie de joc la gaze naturale și energie electrică.

Dar, consumatorul de rând nu are nicio vină? Cu prețurile la energie și la combustibil e greu să te lupți, e adevărat, iar marii producători scumpesc la rândul lor produsele pentru că nu au ce face. Vorbim de elemente de bază în societatea actuală. Dar, când vine vorba de risipă? Contribuie sau nu cetățeanul, american sau european, la inflație? Cumpără, manipulat sau nu, peste măsură produse de care nu are nevoie imediată? Exemplul s-a văzut în timpul pandemiei de Covid 19, când la un simplu zvon cumpărătorii au dat buluc în magazine. Chiar ne trebuie zece baxuri de ulei, de zahăr sau făină?

Atât timp cât se va cumpăra chiar și la preț mare, vânzătorii nu vor simți nicio presiune să coboare prețurile. Putem măsura specula?

Producătorii de roșii, de exemplu, anunță că vând cu 15 lei kg, dar la piață prețul este 45 de lei. Bineînțeles că produsul are desfacere. Lumea vociferează, dar cumpără. Și cumpără mult. Dacă ar cumpăra doar atât cât îi trebuie, vânzătorul ar rămâne cu marfa și ar lăsa la preț. Ce ziceți, încercați? Foto: csid.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here