Acasă Economie Întrevederea delegației Consiliului de Supraveghere și Directoratului TANSELECTRICA cu reprezentanții ENTSO-E la...

Întrevederea delegației Consiliului de Supraveghere și Directoratului TANSELECTRICA cu reprezentanții ENTSO-E la CIGRE 2022

DISTRIBUIȚI

La invitația Președintelui ENTSO-E Herve LAFFAYE adresata membrilor Consiliului de Supraveghere si Directoratului o delegație a celor două entități care asigură conducerea dualistă a CNTEE TRANSELECTRICA s-a deplasat la Paris în perioada 28 august – 2 septembrie, unde s-a desfășurat Conferința bianuală CIGRE 2022 și a răspuns pozitiv acestei invitații. In agenda întâlnirii cu reprezentanții ENTSO-E găzduite la sediul RTE miercuri, 31 august, au fost abordate sistematic subiecte de interes comun privind dezvoltarea cooperării pe termen lung între TRANSELECTRICA, ca membru OTS strategic în Europa de Sud-Est și Asociația Profesională ENTSO-E. Aceasta a inclus: Prioritățile Strategice ENTSO-E, Proiecte Corporative, Viziunea ENTSO-E pentru 2050, precum și așteptările strategice ale TRANSELECTRICA din partea ENTSO-E, interacțiunea cu Membrii ENTSO-E astăzi și evoluția în viitor, actualizarea cifrelor relevante, inclusiv Propunerea de Buget ENTSO-E 2023.

Ne dorim ca TRANSELECTRICA sa susțină în continuare ENTSO-E să rămână vocea puternică unită în Europa, să reprezinte OTS față de Instituțiile Europene, ACER, Autoritățile de Reglementare, noua Entitate EU-DSO și ceilalți Participanți în Piața de Energie, prin prioritizarea subiectelor strategice cum ar fi implementarea reglementărilor: Green Deal, Clean Energy for All Europeans (CEP) etc.”, a subliniat Președintele Consiliului de Supraveghere – Cătălin DASCĂL în mesajul de deschidere al întâlnirii. „Vom susține cooperarea TRANSELECTRICA cu alți OTS în regiunea de Sud-Est a Europei pentru consolidarea rețelelor si creșterea capacității de interconectare” a concluzionat Cătălin DASCĂL.

Suntem încântați să întâmpinăm delegația TRANSELECTRICA aici la Sediul Central al RTE la Paris și să continuăm discuțiile exploratorii inițiate cu câțiva ani în urmă și recent la București, cu obiectivul consolidării comunicării noastre și a poziției OTS-ului Român în structura ENTSO-E”, a menționat Herve LAFFAYE, invitând reprezentanții TRANSELECTRICA să prezinte prioritățile strategice și așteptările strategice, precum și propuneri de îmbunătățire a relației membrilor cu ENTSO-E.

Ne imaginăm că ENTSO-E ar putea sa ofere susținere pentru candidatul TRANSELECTRICA la viitoarele alegeri din 2023 în cadrul Bordului ENTSO-E și mai mult suport la nivelul Grupurilor Regionale ENTSO-E pentru creșterea ponderii de la 0,3% cât reprezintă valoarea însumata a Proiectelor TRANSELECTRICA selectate din totalul valorii Proiectelor TYNDP la o valoare rezonabilă, proporțională cu ponderea participării TRANSELECTRICA în Bugetul ENTSO-E”, a remarcat Mihai PĂUN – Președinte al Comisiei pentru Securitate Energetică și Investiții si Membru al Consiliului de Supraveghere. „Dorim sa oferim sprijinul TRANSELECTRICA pentru candidatura Moldelectrica – Operatorul de Transport si de Sistem al Republicii Moldova în vederea obținerii statutului de Membru Observator în cadrul ENTSO-E. Reiteram cu acest prilej această așteptare strategică a TRANSELECTRICA din partea ENTSO-E”, a continuat Mihai PĂUN.

În dialogul proactiv generat în întâlnire au participat din partea ENTSO-E: Herve LAFFAYE – Președinte al Adunării Generale, Zbynek BOLDIS – Vice-Președinte, Liam RYAN – Vice-Președinte, Sonya TWOHIG – Secretar General și Valerie Anne LENCZNAR – Șef al echipei de Consilieri ai președintelui ENTSO-E. Din partea TRANSELECTRICA au contribuit: Catalin DASCĂL – Președinte al Consiliului de Supraveghere, Dumitru Virgil ORLANDEA și Costin-Mihai PĂUN – Membri ai Consiliului de Supraveghere. Gabriel ANDRONACHE – Președinte al Directoratului a participat de la distanță prin conexiune online.

Alte vizite și întâlniri au fost organizate pentru Delegația Consiliului de Supraveghere și Directorat pe durata Conferinței CIGRE: Standul CIGRE, Standul ELES / OPERATO, Standul CESI, Standul DNV, Standul SMARTWIRES. Din acestea s-au remarcat întâlnirile cu Zdenek HRUSKA – Director Dezvoltare Sistem si Strategie Tehnică CEPS, cu Giorgi AMUZASHVILI – Membru al Bordului GSE (Operatorul de Sistem Energetic Georgian), cu Ionuț TĂNĂSOAICA

– CEO ELECTROMONTAJ, cu Ioannis KAMPOURIS – CEO și Președinte al Bordului SELENE – Centrul de Coordonare Regională în Europa de Sud-Est, cu reprezentanții E-BRIDGE și întâlnirea cu reprezentanții și invitații FLUENCE – Companie Siemens și AES.

Înființată în 1921 la Paris, Franța, CIGRE este o comunitate globală dedicată dezvoltării în colaborare și împărtășirii expertizei în sistemele de transport al energie electrice. Comunitatea cuprinde mii de profesioniști din peste 90 de țări și 1250 de organizații membre, inclusiv unii dintre cei mai importanți experți din lume. În centrul său se află cele 61 de Comitete Naționale ale CIGRE din fiecare țară, printre care și România, care oferă diverse perspective tehnice și expertiză din fiecare colț al globului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here