Acasă Anchete ”Învârteală” de 70 de milioane de euro

”Învârteală” de 70 de milioane de euro

DISTRIBUIȚI

milioane de euroȘmecheria prin care George Becali a reușit să tripleze suma ce i se cuvenea ca despăgubiri pentru un teren

ANRP trebuie să plătească o despăgubire supraevaluată de peste 70 milioane de euro nepotului lui George Becali, Vasile Geambazi, pentru un teren de 28,5 hectare din localitatea Voluntari, deşi valoare reală ar fi de trei ori mai mică, potrivit unui raport al Corpului de Control al premierului.

Potrivit raportului Corpului de Control al premierului, în 2005 o persoană îndreptăţită a solicitat Comisiei locale Voluntari de aplicare a Legii fondului funciar nr. 18/1991, reconstituirea dreptului de proprietate pentru un teren în suprafaţă de 28,5 ha, situat în Voluntari, judeţul Ilfov. Ulterior, Comisia judeţeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a dispus reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 21,75 ha, de către ”Comisia orăşenească Voluntari”.

“La data de 20.12.2006, moştenitorul persoanei îndreptăţite a cesionat lui Becali George, în calitate de cesionar „(…) definitiv şi irevocabil, drepturile (…) asupra terenului în suprafaţă de 28,5 ha, situat pe teritoriul oraşului Voluntari (…)”, pentru suma de 1.000.000 de euro. La rândul său, Becali George a cesionat drepturile la măsuri reparatorii constând în restituirea în natură sau, după caz, prin echivalent bănesc a terenului în suprafaţă de 21,75 ha, către societatea LEOSER S.A. reprezentată de Geambazi Vasile pentru suma de 2.175.000 d euro”, se arată în document.

În 2010, Vasile Geambazi a declarat că este de acord să primească despăgubiri băneşti conforme, respectiv 19.950.000 euro pentru 28,5 ha şi l-a împuternicit pe George Becali să-l reprezinte ”cu depline puteri în relaţia cu Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor”. Evaluatorul desemnat de Comisia Centrală pentru Stabiliraea Despăgubirilor, Emil Nuțiu, a supraplusat însă, ulterior, cu peste 47 de milioane de euro pentru o suprafață de 21 de hectare. Șmecheria prin care a ajuns să tripleze practic valoarea terenului a fost luarea ca reper în evaluare nu prețul mediu în zonă, ci prețul din oferte de vânzare ”comparabile” pentru terenuri din zonă, din care unul aparținea lui… Gigi Becali, scrie România Curată.

Cazul pe scurt: Finanțatorul FCSB a cumpărat un teren cu un milion de euro și, după un șir de procese, evaluări și decizii controversate, a obținut o decizie conform căreia statul român trebuie să-i plătească 71 de milioane de euro. Totul s-a făcut printr-un interpus, unul dintre nepoții lui Becali, același căruia i-a fost cedat și acțiunile clubului Steaua. În documentul Cabinetului Cioloş se dezvăluie cu lux de amănunte metoda prin care Becali a beneficiat de zeci de milioane de euro în urma supraevaluării unui teren pe care plătise doar un milion de euro în 2006.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here