Acasă Educatie Investiţia în Laserul de la Măgurele poate genera dezvoltare locală

Investiţia în Laserul de la Măgurele poate genera dezvoltare locală

DISTRIBUIȚI

Cifra de afaceri pe care o estimează un studiu recent este de peste 600 de milioane de euro, anual – Investiţia în Laserul de la Măgurele poate genera dezvoltare locală, a declarat premierul Dacian Cioloş, vineri, arătând că cifra de afaceri pe care o estimează un studiu recent este de peste 600 de milioane de euro, anual.lasar_magurele-605x

”E nevoie de un concept de guvernanţă care să includă mai multe instituţii, pentru că până acum lumea s-a concentrat mai mult pe partea ştiinţifică, pe construcţia acestei facilităţi care va găzdui laserul, componenta gamma. (…) De prin primăvară încoace, ne-am dat seama că o să ne trezim că avem laserul gata şi nu-l putem valorifica la întregul său potenţial. De asta s-a început dezvoltarea acestui concept, care acum progresează. Ideea întâlnirii de astăzi este că, dincolo de instituţiile guvernamentale sau cele de cercetare de acolo, să motivăm, să incităm şi să implicăm şi autorităţile publice locale, dar şi mediul de afaceri. Investiţiile de acolo care pot genera, din ce am înţeles din studiu, o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual, ar putea genera până la 6.000 – 7.000 de locuri de muncă, cu valoare adăugată ridicată”, a afirmat premierul, la finalul unei întâlniri pe tema dezvoltării ”Laser Valley-Land of Lights”.

Cioloş a insistat asupra nevoii de a conecta prin infrastructură localitatea Măgurele de Bucureşti şi de Aeroportul Henri Coandă, pentru a valorifica mai bine potenţialul laserului. ”Tocmai de aceea şi Ministerul Transporturilor este implicat împreună cu Consiliul Judeţean Ilfov, cu Primăria Municipiului Bucureşti. Măgurele este la sudul Bucureştiului şi e nevoie de o conectare şi cu aeroportul şi cu centrul oraşului. Chiar şi lucrările care se fac la centura Bucureştiului vor asigura legătura dintre partea de sud şi partea de nord a Bucureştiului (…). În acest studiu care a fost făcut este şi partea aceasta de infrastructură necesară pentru a conecta Măgurele la Bucureşti”, a subliniat prim-ministrul, citat de Agerpres.ro.

După cum se știe, comisarul european pentru Cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas, a efectuat o vizită oficială în România în data de 11 octombrie 2016. Carlos Moedas s-a întâlnit cu prim-ministrul Dacian Cioloș, Mircea Dumitru, ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, cu Mihai Robert Dima, președintele Autorității Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare și cu Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, precum şi cu membrii comisiilor parlamentare pentru afaceri europene, educație, învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

De asemenea, înaltul oficial european a vizitat proiectul Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleară (ELI-NP), de la Măgurele, împreună cu profesorul Nicolae Zamfir, directorul proiectului, ministrul Educației, Mircea Dumitru, și cu profesorul Adrian Curaj, Înalt Reprezentant al prim-ministrului pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe ştiinţă, inovare şi antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP.

Marian Petrache, președintele CJ Ilfov: Orașul Măgurele – găina cu ouă de aur

Prezent la eveniment, Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, a spus: ”Este o întrebare celebră: ce a fost mai întâi, oul sau găina?. Noi știm răspunsul la această întrebare. Avem găina, trebuie să creăm condițiile ca această găină să-și facă ouăle de aur. Adică avem acest proiect care înseamnă cercetare pură. Dacă nu dezvoltăm în jurul lui, astfel încât să transformăm cercetarea pură în aplicații pentru viața de zi cu zi, nu am făcut nimic. Într o perioadă dificilă pentru societatea românească, evenimentul de astăzi ne arată că se pot întâmpla și lucruri pozitive. Am avut norocul nesperat să trăiesc în această epocă și să fiu martorul nașterii unui mare proiect. Avem, așadar, o găină cu ouă de aur în orașul Măgurele și ține doar de noi să fructificăm acest dar neprețuit”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here