A început procedura pentru referendum
Administratia Prezidentiala a anuntat marti ca a fost declansata procedura privind organizarea unui referendum national prin care poporul sa-si exprime vointa cu privire la problema de interes national – continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice.
Presedintele Kalus Iohannis a transmis o scrisoare presedintilor celor doua Camere solicitand consultarea Parlamentului cu privire la problema sus mentionata. Referitor la declansarea unui referendum national a fost informat si prim-ministrul Guvernului Romaniei, Sorin Mihai Grindeanu.
Parlamentul are 20 de zile pentru a se pronunta, dar avizul legislativului este doar consultativ.
Scrisoarea trimisa de Klaus Iohannis: ”Stimate Domnule Presedinte al Senatului, Stimate Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor, In temeiul dispozitiilor art. 90 din Constitutia Romaniei si al dispozitiilor art. 2 si 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, intentionez sa cer poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa suverana cu privire la urmatoarea problema de interes national: Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice. Avand in vedere dispozitiile legale mentionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum national referitor la problema sus-mentionata”.
Preșsedintele a declarat, luni seara, dupa ce a anuntat organizarea referendumului ca ”pentru mine niciun pret nu este prea mare”. ”Vrem sa fim o natiune puternica, un stat de drept sau vrem sa fim o natiune asa si asa, cu un stat de drept care poate fi inmuiat si discutat. Vrem sa fim o natiune care seamana cu generatia care a facut Mica Unire sau vrem sa fim o natiune care nu indrazneste sa ridice vocea? Vrem sa fim o natiune intre celelalte natiuni asa cum sunt natiunile europene sau vrem sa fim o natiune care nu indrazneste sa ridice vocea in corul natiunilor europene? Asadar, dragii mei, trebuie sa ne hotaram ce fel de natiune suntem, ce fel de natiune vrem sa fim. Eu imi doresc o natiune puternica. Eu imi doresc o natiune de oameni mandri si liberi. Romanii sunt mandri si liberi si imi doresc o natiune condusa de politicieni integri, imi doresc o natiune condusa de politicieni competenti! Orice altceva pentru mine este prea putin, iar pentru a obtine acest lucru, pentru a atinge acest obiectiv, pentru mine niciun pret nu este prea mare”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.
Tăriceanu: Parlamentul va stabili pașii care trebuiesc urmați, conform legii
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marți că Parlamentul va stabili pașii care trebuiesc urmați, conform legii, după ce președintele României le-a transmis marţi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunţă că a declanşat procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.
”Vă pot spune că documentul a fost dat întâi la presă, pentru că nu era făcut pentru Parlament. Era făcut ca să facă valuri în presă. La Parlament noi avem un regulament și o lege, care ne obligă în actualele condiții, să dăm drumul la procedurile care se impun pentru organizarea referendumului cerut de președinte. Nu am niciun fel de ezitare. Vom discuta acest lucru în Biroul Permanent și vom stabili pașii care trebuiesc urmați”, a spus Călin Popescu – Tăriceanu.
Dragnea vrea și el referendum
Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a replicat că președintele României dorește să fie suspendat pentru a se putea victimiza, dar PSD nu vrea un astfel de demers. Vrea, în schimb, în primăvară, două referendumuri unul pentru eliminarea imunităților pentru toți, inclusiv pentru președinte, și unul pe tema familiei formate dintr-un bărbat şi o femeie.
El l-a acuzat pe seful statului ca ”a facut acest spectacol neconstitutional, a mers in sedinta de guvern, pentru a face din gratiere o tema de interes national. Este logica unui om politic care a pierdut alegerile, care a scazut in sondaje, care a facut foarte multe greseli. (…) Cu orice pret, vrea ca Guvernul sa nu puna in aplicare programul de guvernare, pentru ca romanii vor avea mai multi bani in buzunar, mediul de afaceri se va simti mult mai bine”.
Dragnea a sustinut ca, duminica seara, seful statului ar fi incalcat legea, participand la un protest unde ”a instigat”. ”Vrea sa resusciteze niste fosti sustinatori, alegand o cale complet gresita”. ”Cu orice pret, vrea ca Guvernul sa nu puna in aplicare programul de guvernare, pentru ca romanii vor avea mai multi bani in buzunar, mediul de afaceri se va simti mult mai bine. Planul presedintelui Iohannis este ca, cum-necum, pana in vara acest Guvern sa fie dat jos prin orice mijloace, pentru ca stie ca daca acest Guvern ramane la putere si efectele incep sa se simta, nu mai are nicio sansa”.
Dragnea a sustinut si ca ”presedintele a mintit cu presa de fata la acea intalnire de la guvern, printre care ca a fost invitat. Constitutia spune ca presedintele poate participa la sedinta de guvern daca se discuta o tema de interes national – externe, aparare si ordine publica – sau daca este invitat de primul ministru. Traian Basescu a vrut sa participe o data la o sedinta de guvern condusa ce Calin Popescu Tariceanu, a trimis o adresa, ca asa se procedeaza, nu dai buzna, iar Tariceanu i-a raspuns ca nu se discuta probleme de interes national. Altadata a fost invitat si a participat”.
Ministrul de Interne nu vrea referendum din motive de bani
Ministrul Internelor, Carmen Daniela Dan, se opune organizării referendumului pe Justiţie. Ea a declarat că, în acest moment, organizarea unui referendum nu reprezintă o prioritate pentru statul român. Dan a invocat costurile ridicate şi a spus că respectarea promisiunilor făcute de membrii actualului Guvern în campania electorală sunt priorităţile actuale.
”Referendumul din 2012 a costat foarte mult. Din punctul meu de vedere sunt alte priorităţi, este o analiză pe care trebuie să o facă mai mulţi factori şi avem în momentul acesta, zic eu, prioritate, să aplicăm măsurile pe care noi ni le-am asumat prin programul de guvernare, dar este o situaţie care trebuie analizată”, a declarat Carmen Dan, după ceremonia organizată la Alexandria cu ocazia zilei de 24 Ianuarie.
Codrin Ștefănescu: PSD poate să facă ce vrea
Secretarul general adjunct al PSD crede că votul dat de români le permite social-democraților să facă orice vor. Iar Codrin Ștefănescu ar vrea să scoată ”România de pe marginea prăpastiei, dintr-un stat de drept dintr-un stat neliber”.
Nicolicea zice că referendumul este periculos și dăunător
Liderul de grup al deputatilor PSD, Eugen Nicolicea, a declarat, marti, la Antena 3, ca referendumul propus de Klaus Iohannis este ”periculos si daunator” Romaniei pentru ca deja Guvernul PSD a anuntat ca sustine lupta anticoruptie.
”Pacaleste poporul doar pentru a incerca sa-si acopere eroarea pe care a facut-o si cheltuim 70 de milioane de euro. Atat platim pentru aceasta distractie ca sa afle ca luptam impotriva coruptiei. Putea sa o faca prin niste sondaje”, a spus Nicolicea.
USR: De data asta, nimeni nu trebuie să mai stea acasă
USR susține inițiativa președintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe problema amnistiei și grațierii. Am spus încă din campania electorală că suntem împotriva oricărui demers prin care politicienii corupți și clienții lor să poată scăpa de Justiție. Ordonanțele pregătite de guvernul PSD-ALDE urmăresc exact acest lucru, să-i scape de Justiție pe Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Dan Voiculescu, Gabriel Oprea, Titus Corlățean si multi alții. USR este împotriva amnistiei și grațierii. Ne vedem în campanie. De data asta, nimeni nu trebuie să mai stea acasă.
Când puterea tocmai aleasă își încalcă flagrant programul cu care a câștigat alegerile, referendumul este singura cale democratică prin care cetățenii pot să o cenzureze, declară Nicușor Dan, liderul USR.
Băsescu: Cum să faci contramanifestație la 27 de ani de la Revoluție?
Președintele PMP, Traian Băsescu, îl atacă din nou virulent pe liderul PSD Liviu Dragnea. Într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, președintele PMP a susținut că Dragnea ar trebui să se abțină, nu să se apuce să dea lecții oamenilor. Băsescu nu a ezitat nici să taxeze PSD pentru faptul că a amenințat cu o contramanifestație.
Întrebat dacă protestele de duminică seara au fost o lovitură de stat, așa cum a declarat Liviu Dragnea, Traian Băsescu a răspuns: ”Dacă asta e lovitură de stat, ce Dumnezeu a fost aia din vara lui 2012, când au decapitat Senat, Camera Deputaților, Avocatul Poporului, președintele României și au schimbat regulile de funcționare a CCR? Cred că un băiat venit de la țară, cum e amărâtul de Dragnea, care înainte să-și spele dinții vine să dea lecții națiunii, ar trebui să se abțină de la a vorbi despre lovituri de stat”.
Întrebat ce părere are despre faptul că social-democrații au amenințat cu contramanifestații, Băsescu a răspuns: ”Au rămas cu reacții din vremea mineriadelor! A ieșit societatea civilă în Piața Universității în 90, au chemat și ei minerii, a ieșit PNȚCD într-o manifestație, au scos și ei 23 August și ce au mai scos. Atâta minte au! Sunt lamentabili din punct de vedere politic, jenanți! Cum să faci contramanifestație la 27 de ani de la Revoluție? Câtă minte să ai să vorbești de așa ceva, când cu UDMR ai peste 60% în Parlament?”.