Acasă Editorial Iod la tot poporul?

Iod la tot poporul?

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ne spune de ceva vreme că­ toți locuitorii țării vor primi pastile de iodură de potasiu. Un anunț neclar care lasă loc multor interpretări. Că ministrul este medic și fost reprezentant al țării noastre la Organizația Mondială a Sănătății ne face să credem că știe ce spune. De altfel, în desele ieșiri pare că tot pregătește populația pentru ”operațiunea iodura de potasiu”. România a trăit momentul Cernobîl, cu deosebirea că atunci populația, de la mic la mare, a fost nevoită să înghită respectivele pilule fără prea multe întrebări. Acum lucrurile stau altfel. Populația vine după doi ani de restricții și izolare, trăiește cu războiul la graniță, se panichează mult mai ușor, la orice zvon.

Atunci când o informație de asemenea importanță este lansată de ministrul Sănătății, populației îi va fi cu atât mai teamă. Deci, autoritățile române – președinte, prim-ministru sau ministru al Sănătății – trebuie să clarifice problema. Acum nu e loc de insinuări, nu e vorba despre coada de la carne, carburanți sau ulei, este vorba despre o situație care, dacă acum nu este gestionată correct, peste câțiva ani ne poate pune în fața unei grave și ample probleme de sănătate publică.

Nimeni nu trebuie să se joace cu starea psihică și psihosomatică (provocată de eventualele dereglări tiroidiene care pot apărea în masă din cauza unei iresponsabile administrări de iodură de potasiu).

Este adevărat că ministrul a precizat că asemenea pastile nu se iau preventiv, dar la o populație care și-așa ”pleacă ușor după fentă” mesajele trebuie să fie clare și ferme, fără interpretări.

Mai bine s-ar explica populației care sunt pașii de urmat în eventualitatea unui accident nuclear, cine și ce trebuie să facă și care sunt canalele prin care autoritățile vor anunța măsurile. Asta poate că este mai important de făcut decât să dăm iod la tot poporul. Parcă mai era cineva care dădea vitamina D3 de-a valma…

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here