Acasă Politic Iohannis forțează anticipatele/Susține adoptarea bugetului pentru 2020 prin angajarea răspunderii Guvernului în...

Iohannis forțează anticipatele/Susține adoptarea bugetului pentru 2020 prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament

DISTRIBUIȚI

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că susține adoptarea bugetului de stat prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament. Președintele a spus că propunerea de buget este una rezonabilă, iar una dintre solicitările sale a fost ca bugetul pe investiții să fie mai mare decât anul trecut.

După cum se știe, PSD și USR au anunțat, oficial, că nu susțin o asemenea procedură în privința bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor, existând astfel varianta ca Guvernul Orban să fie demis prin moțiune de cenzură.

”Este o propunere rezonabilă, a fost una din solicitările mele ca bugetul pe investiții să fie mai mare decât anul trecut. Cum altfel am dovedi investitorilor că suntem oameni serioși și vrem să mergem mai departe cu creșterea econimică? Important este ca aceste investiții să se realizeze, nu doar să fie bani prevăzuți în buget”, a declarat președintele, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a susținut că, ”din păcate, din motive legate de guvernele pesediste eșuate, bugetul nu s-a putut încadra în deficitul de 3%, însă față de deficitul destul de mare pentru anul în curs, deja bugetul prevede o reducere și pentru anii care urmează se va intra sub 3%”.

”E un buget care permite României să meargă înainte și deschide perspective pentru anii următori”, a adăugat Iohannis.

Întrebat despre varianta adoptării bugetului prin angajarea răspunderii Guvernului, președintele Iohannis a spus: ”Dacă Guvernul se hotărăște să promoveze bugetul, din motive de calendar, prin angajarea răspunderii mi se pare o variantă fezabilă. (…) Toată lumea înțelege că mai e puțin timp până în sărbători și există o promisiune fermă ca bugetul să fie adoptat până la 31 decembrie. Ușor, ușor, celelalte variante nu mai sunt fezabile”. Președintele a precizat că ar sprijini varianta adoptării prin angajarea răspunderii Guvernului.

Întrebat ce părere are despre faptul că, în această ipoteză, PSD ar putea ataca bugetul la Curtea Constituțională, ceea ce ar întârzia adoptarea acestuia. ”Nu cred în așa ceva. Eu totuși cred că până la urmă va prevala înțelepciunea, pentru că avem nevoie de buget pentru anul viitor și o contestare ce ar aduce? Doar o întârziere”.

Ministerul Finanțelor a pus marți dimineața în dezbatere publică proiectul legii bugetului de stat pentru 2020.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here