Acasă Social IRES/Covid 19 Opt din zece români ar fi de acord cu măsuri...

IRES/Covid 19 Opt din zece români ar fi de acord cu măsuri mai dure de izolare socială dacă situația se agravează

DISTRIBUIȚI

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat un sondaj de opinie în perioada 22 – 23 iunie 2020 (al zecelea din seria dedicată impactului COVID 19), în scopul evaluării percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor după prelungirea stării de alertă, în contextul relaxării treptate.

Aproape două treimi dintre români (63%) sunt mulțumiți de măsurile luate de autoritățile locale pe durata pandemiei. Șase din zece români sunt mulțumiți de măsurile luate de președintele României, iar puțin peste jumătate de cele luate de Grupul de Comunicare Strategică. 54% sunt nemulțumiți de măsurile luate de Guvernul României, în timp ce 46% se declară mulțumiți de acestea. Favorabili prelungirii stării de alertă sunt respondenții între 36 și 50 de ani, cu studii superioare și votanții PNL și cei ai Alianței USR-PLUS.

Gradul de mulțumire față de măsurile luate de autoritățile locale este ridicat cu precădere în rândul tinerilor între 18 și 35 de ani și a vârstnicilor, dar și în rândul respondenților cu studii superioare, a celor care locuiesc în Transilvania și Banat sau în Moldova și a votanților Alianței USR-PLUS.

Măsurile luate de președintele României sunt apreciate mai ales de respondenții tineri și de cei cu vârsta de cel mult 65 de ani, de intervievații din mediul urban și care locuiesc în Transilvania și Banat, de cei care au studii superioare, dar și de votanții PNL și de cei ai Alianței USR-PLUS.

Satisfacția față de măsurile luate de Grupul de Comunicare Strategică este mai ridicată în rândul respondenților cu vârste între 36 și 65 de ani, a celor cu studii superioare, a celor care locuiesc în Transilvania și Banat, dar și în cazul respondenților care declară că vor vota PNL și Alianța USR-PLUS la viitoarele alegeri parlamentare.

Bărbații, tinerii, persoanele cu vârste de cel mult 50 de ani, respondenții cu studii superioare, cei care locuiesc în Transilvania și Banat, alături de votanții PNL și de cei ai Alianței USR-PLUS sunt în proporții mai ridicate mulțumiți cu privire la măsurile luate de Guvernul României pe durata pandemiei, în timp ce în rândul vârstnicilor, a intervievaților din sudul țării și a votanților PSD se regăsesc proporții mai mari de nemulțumiți.

Gradul de conformism al românilor legat de măsurile de protecție este unul foarte ridicat

Procentul celor care spun că au respectat măsurile de protecție pe durata pandemiei este foarte ridicat: 88% au respectat în totalitate măsura privind spălarea frecventă a mâinilor, iar 12% au respectat-o parțial; 89% susțin că au respectat în totalitate măsura de a purta mască în spații închise și în mijloacele de transport în comun și 8% spun că au respectat-o parțial; trei sferturi (75%) declară că au evitat să părăsească locuința dacă nu a fost neapărat necesar; 73% au respectat în totalitate măsura distanțării sociale sau cea de evitare a interacțiunii cu alte persoane, în timp ce 25% recunosc că au respectat-o doar parțial; 72% spun că au respectat în totalitate măsura folosirii dezinfectanților pentru mâini, iar 24% au recunoscut că au respectat-o doar parțial.

Trei sferturi dintre români sunt de acord cu amendarea celor care nu respectă regulile impuse de autorități

Mai mult de jumătate dintre participanții la studiu (59%) declară că au asistat, în perioada stării de urgență sau a stării de alertă, la situații în care alte persoane nu au respectat regulile impuse de autorități.

Aceștia sunt, în principal, bărbați, au studii medii sau superioare, locuiesc în sudul țării și votează cu Alianța USR-PLUS la alegerile parlamentare. Dintre aceștia, 61% spun că au luat atitudine atunci când au văzut că alte persoane nu respectau regulile.

Respondenții peste 51 de ani, cu studii elementare, cei care locuiesc în Moldova, dar și votanții PSD sunt participanții la studiu care susțin în proporții ridicate că au luat atitudine față de persoanele care nu au respectat regulile impuse de autorități.

Mai mult de trei sferturi dintre cei chestionați au declarat că sunt de acord ca cei care nu respectă regulile impuse de autorități să fie amendați.

Aceștia sunt în proporții mai ridicate bărbați, au peste 51 de ani, studii superioare, locuiesc în mediul rural și în sudul țării și spun că votează la viitoarele alegeri parlamentare cu PNL și Alianța USR-PLUS.

Românii sunt de acord cu prelungirea Stării de Alertă

Aproape trei sferturi dintre români au auzit de prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă începând cu data de 17 iunie.

Mai informați cu privire la prelungirea stării de alertă sunt, în proporții mai ridicate, persoanele peste 51 de ani, cu studii superioare, cei care locuiesc la sat, în Moldova, dar și votanții PSD și cei ai Alianței USR-PLUS.

55% dintre participanții la studiu cred că era necesară prelungirea stării de alertă.

Necesitatea prelungirii stării de alertă este împărtășită în proporții mai ridicate de către respondenții între 36 și 50 de ani, cu studii superioare, de cei care locuiesc în mediul rural și de votanții PNL și cei ai Alianței USR-PLUS.

54% dintre respondenți sunt de acord  cu prelungirea stării de alertă.

Favorabili prelungirii stării de alertă sunt respondenții între 36 și 50 de ani, cu studii superioare și votanții PNL și cei ai Alianței USR-PLUS.

Aproape opt din zece români ar fi de acord cu măsuri mai dure de izolare socială dacă situația se agravează

Întrebați dacă în ipoteza agravării situației din țară ar fi de acord cu revenirea la măsuri mai dure de izolare, 79% dintre români au răspuns afirmativ, iar o cincime au spus că nu sunt de acord. Bărbații, tinerii între 18 și 35 de ani și votanții PNL sunt în proporții mai ridicate de acord cu revenirea la măsuri mai dure în timp ce femeile, cei cu vârste între 36 și 50 de ani, persoanele cu studii superioare, respondenții din Moldova sunt împotriva acestei idei.

Volumul eșantionului: 900 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu; reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,3%

Perioada realizării anchetei: 22 – 23 iunie  mai 2020

Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here