Inspectoratul Școlar al Județului Ilfov a organizat, la 27 mai, conferința de lansare a campaniei de conștientizare a programului ,,A doua șansă pentru educație”, destinată diminuării fenomenului de abandon școlar în regiunea de dezvoltare București-Ilfov. Programul își propune să stimuleze revenirea în sistemul de educație și formare a tinerilor și adulților care nu au finalizat anii obligatorii de studii. De asemenea, proiectul va contribui și la îmbunătățirea competențelor personalului didactic din învățământul preuniversitar, pentru a oferi servicii educaționale de calitate.
”Atunci când un elev abandonează școala, acesta ne transmite un mesaj. Este, dacă vreți, un strigăt de ajutor. Fiecare abandon are un motiv, iar motivul are, de cele mai multe ori, legătură cu ceva ce noi toți am putea face mai bine pentru a diminua acest fenomen. Mulțumesc Inspectoratului Școlar Județean Ilfov și partenerilor care au inițiat programul <<ADSE – A doua șansă pentru educație>>! Este o șansă pentru sute de tineri și adulți să-și finalizeze studiile și să aibă, cu adevărat, o a doua șansă. Fiecare abandon școlar pe care îl evităm reprezintă un câștig pentru viitorul nostru, al tuturor. Educația este un domeniu prioritar pentru Consiliul Județean Ilfov și pentru mine, în mandatul de vicepreședinte al instituției”, a declarat Ștefan Rădulescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov, pentru roeducatia.ro.
Vor fi organizate programe de formare continuă pentru îmbunătățirea competențelor personalului didactic, personalului de sprijin și didactic auxiliar din învățământul preuniversitar, un număr de 420 de persoane. O altă activitate importantă este organizarea și proiectarea procesului de învățământ, astfel încât 500 de beneficiari, cu vârste între 10 și 64 de ani, vor fi înmatriculați în unități școlare din Ilfov și București. Tot în cadrul acestui proiect, vor fi furnizate programe de tip <<Școala părinților>> și servicii de consiliere și orientare a carierei,, a precizat Adriana Stoica, inspector școlar general la ISJ Ilfov.
Obiectivele specifice ale programului sunt creșterea gradului de conștientizare a unui număr de 1.000 de tineri și adulți care nu și-au finalizat educația obligatorie din Regiunea de Dezvoltare București-Ilfov privind beneficiile reîntoarcerii în sistemul de educație și formare, creșterea și diversificarea competențelor profesionale a 420 de cadre didactice și personal de sprijin din unitățile de învățământ preuniversitar din Regiunea de Dezvoltare București-Ilfov, îmbunătățirea traseului educațional și profesional a 500 de de tineri și adulți care nu și-au finalizat educația obligatorie din Regiunea de Dezvoltare București-Ilfov și care beneficiază de servicii de consiliere și orientare a carierei pe tot parcursul vieții și sprijinirea finalizării învățământului obligatoriu și obținerii unei calificări profesionale pentru 500 de tineri și adulți din Regiunea de Dezvoltare București-Ilfov prin facilitarea accesului la programul „A doua șansă” și acordarea de măsuri de sprijin în scopul susținerii participării la procesului educațional.
Proiectul se va derula pe o perioada de 36 luni și are o valoare de 9,5 milioane de lei.