În perioada 16 – 21 ianuarie, peste 12.700 angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, dintre care 4.100 pompieri, au acţionat în 16 judeţe şi municipiul Bucureşti, pentru a veni în sprijinul populaţiei şi autorităţilor din zonele afectate de fenomenele meteo periculoase caracterizate de viscol puternic şi zăpezi.
Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă au utilizat în acţiunile de intervenţie peste 1.700 mijloace tehnice, în principal autospeciale cu capacitate de trecere mărită, autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, autofreze, camioane, inclusiv autospeciale pentru stingerea incendiilor.
Încă de vineri noapte, înainte de intrarea în vigoare a avertizărilor meteo, comanda Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus primele măsuri preventive şi dislocarea în zonele vizate a 10 autospeciale şi şenilate.
Astfel, de la ISUJ Iaşi s-au deplasat în judeţul Vrancea o autospecială de transport persoane şi victime multiple şi o autofreză, iar către judeţul Buzău o şenilată. Totodată, judeţele Ialomiţa, Tulcea şi Giurgiu au beneficiat de şenilate dislocate de la inspectoratele din Harghita, Suceava, respectiv Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă.
Alte trei autofreze au fost aduse din judeţele Botoşani, Neamţ şi Suceava în judeţele Ialomiţa, Buzău şi Galaţi, pentru optimizarea căilor de acces a autospecialelor de intervenţie. Pentru eficientizarea intervenţiilor în situaţiile de urgenţă, în judeţul Buzău a mai fost trimisă o autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Mureş.
Pentru susţinerea misiunilor de salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase dar şi pentru transportul unor persoane cu probleme medicale, echipajele de pompieri au utilizat şenilatele aflate în dotare, în sprijinul acestora fiind solicitate şi şenilatele CNADNR.
De asemenea, detaşamente de pompieri din judeţele Alba, Caraş-Severin, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mureş, Neamţ şi Sibiu au fost mobilizate pentru a interveni la nevoie în sprijinul colegilor lor care acţionau în zonele afectate de ninsori.
În condiţii dificile, generate de viscol puternic şi ninsori abundente, echipajele de salvatori au desfăşurat în judeţele afectate peste 3.800 misiuni, în urma cărora 1.200 de persoane au fost salvate, iar 490 au fost asistate medical.
Pompierii au intervenit atât pe timp de zi, cât şi noaptea pentru deblocarea şi salvarea persoanelor surprinse de viscol pe anumite tronsoane de drum, precum şi pentru preluarea şi transportul persoanelor cu afecţiuni medicale din zonele greu accesibile. Forţele de intervenţie au acţionat în sute de situaţii pentru degajarea şi îndepărtarea arborilor sau a stâlpilor de electricitate căzuţi pe autoturisme sau care blocau circulaţia.
Toate misiunile s-au derulat cu maximă operativitate, fără a exista persoane rănite sau alte situaţii deosebite. O atenţie sporită a fost acordată misiunilor pentru asistarea copiilor, gravidelor, vârstnicilor şi persoanelor cu diferite afecţiuni medicale.
În mai multe judeţe, întrucât drumurile erau blocate sau greu accesibile, pompierii s-au deplasat cu şenilate şi autospeciale pentru victime multiple, având ca deschizător de drumuri autofrezele din dotare, pentru preluarea persoanelor care necesitau dializă şi asigurarea transportului acestora la centrele specializate.
În cele 5 zile de manifestare a ninsorilor, 29 femei însărcinate au fost asistate de salvatori sau transportate la spitalele din apropiere. O situaţie deosebită a constat în transportul, cu ajutorul şenilatei, a unei gravide din localitatea Almalău, judeţul Constanţa la cea mai apropiată unitate de specialitate, aceasta fiind Spitalul din Silistra – Bulgaria. În alte situaţii, la recomandarea medicilor, transportul acestora s-a efectuat cu ambulanţe sau elicoptere.
De asemenea, o misiune de lungă durată, finalizată cu succes, a avut loc în localitatea Vinderei din judeţul Vaslui, unde o femeie a suferit un traumatism la coloana vertebrală şi a avut nevoie de ajutorul medicilor. Iniţial, un elicopter SMURD trebuia să o ducă pe tânăra de 21 de ani la o unitate medicală, dar din cauza vremii aeronava nu a mai putut ajunge la caz. Având în vedere traumatismul de coloană, fata nu putea fi transportată cu şenilata pompierilor, întrucât i-ar fi agravat situaţia. Astfel, s-a luat decizia deplasării spre locaţia indicată, din două direcţii, Iaşi şi Vaslui, fiind trimise mai multe autospeciale încadrate cu medici, asistenţi şi pompieri paramedici SMURD. Într-un final, o autofreză care însoţea autospecialele de la Vaslui a reuşit să elibereze calea de acces şi medicii au ajuns la caz cu o autospecială de transport victime multiple. Tânăra a fost transportată în siguranţă la Spitalul din Iaşi.
Fiecare situaţie a fost analizată cu maximă rigurozitate, fiind identificate soluţiile operative pentru reducerea timpului de răspuns, în funcţie de caracteristica misiunii sau zonei de intervenţie şi resurse specifice.
Pe durata manifestării fenomenelor meteo periculoase, echipajele serviciilor de ambulanţă din cele 16 judeţe au fost angrenate în peste 12.300 misiuni, fiind asistate medical persoane cu diferite afecţiuni.
De asemenea, în această perioadă elicopterele MAI au efectuat 47 de zboruri, atât pentru intervenţia în zone în care nu se putea ajunge pe căile rutiere ori deplasarea dura foarte mult, cât şi în alte situaţii de urgenţă.
La nivel local, monitorizarea situaţiei fenomenelor meteo s-a realizat permanent prin centrele judeţene pentru coordonarea şi conducerea intervenţiilor, care au reunit membri ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi reprezentanţi ai instituţiilor cu rol în managementul situaţiilor de urgenţă. Intervenţiile s-au derulat integrat, prin aportul tuturor structurilor responsabile, fiind gestionate toate solicitările cu maximă operativitate.
La nivel naţional, evoluţia situaţiei a fost gestionată la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, iar reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au făcut parte din Centrele Operative activate în cadrul ministerelor care asigură funcţii de sprijin în situaţii de urgenţă.
În ceea ce priveşte pompierii Capitalei, au fost realizate o serie de activităţi pentru informarea şi avertizarea populaţiei, prin postarea mesajelor cu recomandări pe toate canalele de comunicare, inclusiv social media. Au fost publicate mesaje cu recomandări prin intermediul panourilor electronice de afişaj amplasate în zonele cu afluenţă ridicată şi la intrarea-ieşirea din oraş, precum şi transmiterea către mass-media a unui set de recomandări cu privire la echiparea corespunzătoare a autoturismelor.
În cursul zilei de duminică au fost desfăşurate două operaţiuni de salvare, ambele pentru preluarea unor persoane din judeţul Călăraşi. În primul caz, un bărbat de 80 de ani cu grave probleme oculare a fost adus cu o şenilată a CNADNR din localitatea Lehliu, însoţit de un echipaj al pompierilor SMURD şi predat la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti. Ce-a de doua operaţiune de salvare a impus deplasarea unei şenilate din Bucureşti către localitatea Olteniţa pentru preluarea unui bărbat aflat cu grave probleme medicale. A fost constituit un echipaj mixt format din medic şi asistent medical din cadrul UPU SMURD al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, respectiv pompier-paramedic din cadrul Grupului Special de Salvatori. În ciuda vizibilităţii reduse şi a dificultăţii de deplasare, membrii echipajului au încheiat intervenţia cu succes, pacientul fiind transportat în condiţii de siguranţă la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni.
Pe durata manifestărilor meteorologice din Bucureşti, din data 16 ianuarie, ora 20:00, până în data de 17 ianuarie, ora 18:00, s-a înregistrat un număr foarte ridicat de solicitări pentru îndepărtarea copacilor şi stâlpilor de electricitate căzuţi pe carosabil, pe autoturisme sau care blocau accesul în locuinţe. În acest sens, conducerea inspectoratului a dispus inclusiv suplimentarea numărului de dispeceri.
În momentul de maximă intensitate a fenomenelor meteorologice, ISU Bucureşti-Ilfov a înregistrat în zona de competenţă aproximativ 140 de solicitări, gestionate simultan. Numărul total de intervenţii pentru înlăturarea consecinţelor a depăşit valoarea de 500, iar pagubele preliminare au indicat existenţa a cel puţin 200 de autoturisme avariate de căderea copacilor.
Concomitent cu misiunile pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice, în perioada de referinţă, la nivel naţional, pompierii au fost solicitaţi să intervină la 5.700 situaţii de urgenţă, dintre care 330 incendii, 4.135 pentru acordarea primului ajutor şi a sistenţei medicale de urgenţă, 18 misiuni de descarcerare şi 214 pentru deblocare/salvare. De asemenea, în această perioadă, 3.935 persoane au fost asistate medical de către pompierii şi medicii SMURD care încadrează echipajele de prim-ajutor şi terapie intensivă mobilă, iar 1.311 persoane au fost salvate din medii ostile vieţii.
În continuare, având în vedere temperaturile scăzute specifice perioadei de iarnă, IGSU recomandă cetăţenilor să manifeste prudenţă în utilizarea mijloacelor de încălzire care le asigură confortul termic, să evite suprasolicitarea instalaţiilor electrice sau improvizaţiile şi să exploateze corespunzător buteliile.
Menţinerea climatului de siguranţă la nivelul comunităţii şi crearea culturii de securitate rămân principalele obiective ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezintă elementele fundamentale ce susţin activităţile derulate permanent în sprijinul şi pentru cetăţean.