Acasă Anchete ITM ILFOV ANUNȚĂ MARI CONTROALE

ITM ILFOV ANUNȚĂ MARI CONTROALE

DISTRIBUIȚI

chimicÎn acest an continuă controlul privind respectarea legii referitoare la expunerea lucrătorilor la agenţi chimici la locul de muncă, informează ITM Ilfov. Acţiunea are ca obiective prevenirea accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale generate de expunerea lucrătorilor la agenţi chimici periculoşi, monitorizarea punerii în aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor expuşi la agenţi chimici periculoşi şi centralizarea datelor în vederea analizei eficienţei controalelor şi elaborării rapoartelor naţionale privind punerea în aplicare a directivelor – regulamentelor.

Acțiunea se desfăşoară la angajatorii din domeniile de activitate care utilizează substanţe/amestecuri chimice (agricultură, minerit, producţie, construcţii, sănătate).

Până la finele anului acţiunea va avea două etape disticte: în trimestrul al doilea va avea loc instruirea inspectorilor de muncă şi sesiunile de informare-conştientizare a angajatorilor, iar în trimestrele al treilea și al patrulea se vor desfăşura controalele propriu-zise.

De asemenea, Inspecţia Muncii a desfăşurat anul trecut o acţiune sectorială pentru verificarea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă în domeniul construcţiilor. Urmare analizării împrejurărilor şi cauzelor producerii evenimentelor s-a decis efectuarea de controale la nivel naţional în domeniul construcţiilor, cu preponderenţă la lucrările de săpături şi la cele de anvelopare a faţadelor de imobile.

Pentru că în activitate de construcţii riscul de accidentare pentru lucrători este de două ori mai mare, iar riscul de deces de trei ori mai ridicat raportat la alte sectoare de activitate s-a hotărât continuarea Campaniei naţionale de combatere a riscurilor de căderi de la înălţime şi surpări de maluri pe şantierele fixe şi mobile.

ITM Ilfov precizează că această campanie are drept obiective creşterea gradului de conştientizare al angajtorilor şi al lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, pentru promovarea stării de bine la locul de muncă, cu consecinţe benefice în plan social şi profesional, încurajarea unei abordări participative prin implicarea angajaţilor şi angajatorilor în diminuarea consecinţtelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale şi promovarea bunelor practici în acest domeniu de activitate economică.

În perioada martie-aprilie 2016 vor fi informați principalii actori din judeţ cu activitate în domeniul construcţiilor, privind modul de derulare a campaniei şi tematica abordată, iar a doua etapă, în perioada  mai-noiembrie 2016, etapă în care se vor efectua verificări la angajatori, cu privire la modul de implementare a prevederilor legale care fac obiectul campaniei. – GABRIELA RADU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here